Pozrite sa, čo dokáže meningoková sepsa

Pozrite sa, čo dokáže2016-02-18 13:30:07 |

Táto hrozná fotka ukazuje, ako zákerná meningitída zabila dvojročnú Faye za 11 dní. I keď sa chvíľami zdalo, že baktériu predsa len porazí, jej vyčerpané telíčko to vzdalo.

Stačilo jedno malé pichnutie a Faye Burdett mohla žiť. Bohužiaľ, dievčatko nebolo zaočkované a jej organizmus boj s meningitídou nezvládlo. S podobnou výčitkou, prečo ju nedali zaočkovať, žijú tak ako Jenny a Neil Burdettovci aj ďalší rodičia, ktorým dieťatko zomrelo práve na meningitídu. U nás očkovanie proti meningokovej meningitíde patrí len medzi odporúčané a využíva ho malé percento ľudí. Dokonca ani Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) neodporúča plošné očkovanie, keďže ochorenie sa vyskytuje len sporadicky. Napríklad vlani bolo hlásených 23 ochorení, ktoré v štyroch prípadoch skončili smrťou. Práve v tom spočíva zákernosť meningitídy – vyskytuje sa tak zriedka, že očkovanie sa zdá úplne zbytočným. Až do chvíle, kým sa s ňou nestretnete...


Panika v Bratislave: Hospitalizovali dieťattko s najrýchlejšie zabíjajúcou baktériou na svete


Rodičia malej Faye z Veľkej Británie sa po tragickej skúsenosti s meningitídou spojili s ďalšími rodičmi a spísali petíciu za očkovanie proti meningitíde pre všetky deti do 11 rokov a dúfajú, že parlament sa bude ich návrhom zaoberať. V súčasnosti tam majú nárok na očkovanie iba deti vo veku od 2 do 5 mesiacov. Ak chcú dať zaočkovať staršie dieťa, vyjde ich to takmer na 580 eur, čo si nemôže každý dovoliť. Pre porovnanie, ak sa rozhodnete dať zaočkovať proti meningokovej meningitíde dieťa u nás, vakcína vás bude stáť zhruba 30 eur, niektoré zdravotné poisťovne jej časť preplácajú.

(Faye bola veselé, zdravé a bacuľaté dievčatko.)

Ako pre portál špuntík.sk uviedla hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická, v súčasnosti je u nás dostupná polysacharidová vakcína proti meningokokovej meningitíde vyvolanej sérotypmi skupiny A a C, určená pre deti od 18 mesiacov a dospelých. Základná očkovacia schéma pozostáva z jednej dávky s podaním posilňovacej dávky po 2 až 4 rokoch. Ďalej je dostupná konjugovaná vakcína, ktorá je určená pre deti od dvoch mesiacov života, adolescentov a dospelých na prevenciu ochorení spôsobených baktériou Neisseria meningitis skupiny C. Okrem toho sú dostupné aj tetravalentné konjugované očkovacie látky obsahujúce zložku proti meningokokom skupiny A, C, W135 a Y. „Očkovacia schéma sa realizuje v závislosti od veku očkovanej osoby a od očkovacej látky,“ dodala. Laicky povedané, ak by ste očkovanie proti meningokom zvažovali, najmúdrejšie je poradiť sa s vašim pediatrom.

Ako rozoznáte príznaky?

Len veľmi ťažko... Meningitídu sprevádza zápal horných dýchacích ciest, zvýšená teplota, bolesti hlavy, zvracanie, čo evokuje začínajúcu chrípku či inú virózu. Jedným z úplne jednoznačných znakov, ktoré varujú, že je zle, sú tzv. petechie (červené až fialové škvrny na koži). Vtedy je najvyšší čas na hospitalizáciu a podanie antibiotík, no bohužiaľ to už môže byť neskoro. Meningitída dokáže zabiť aj do 12 hodín!


Trojročné dieťa podľahlo meningitíde. Ako ju rozoznať?


(Faye sa už na svojich rodičov takto krásne nikdy neusmeje...)

Aj u Faye to išlo veľmi rýchlo. Prvé symptómy zákerného ochorenia si rodičia všimli 2. februára, keď sa dievčatku „vyhodili“ malé fialové vyrážky na čele. Nastúpili vysoké teploty a zdravotný stav sa prudko zhoršoval. Už v sanitke došlo k prvej zástave srdca. Lekári rýchlo diagnostikovali, o aké ochorenie ide a hneď rodičov upozornili, že šanca na prežitie je mizivá, dávali im jedno percento. Pre silnú otravu krvi, ktorá zasiahla organizmus, bolo potrebné amputovať celú nohu aj časť ruky, no bola len veľmi malá pravdepodobnosť, že zoslabnutá Faye by to mohla zvládnuť. I keď dievčatko bojovalo 11 dní a chvíľami sa zdalo, že tento príbeh bude mať dobrý koniec, nestalo sa tak. Milujúci rodičia sa nakoniec rozhodli, že ju nechajú odísť na druhý svet v pokoji bez masívnej operácie. Faye zomrela presne na Valentína, ani nie dva týždne od prijatia do nemocnice a nasadenia potrebnej liečby.

(Takto vyzerala Faye pár hodín pred tým, než jej telo boj o život vzdalo.)

Rodičia netušia, kde alebo ako sa mohla Faye nakaziť. Meningokok sa prenáša vzduchom a tak nie je možné identifikovať zdroj infekcie. Rodina nežije v žiadnej komunite a ich hygienické podmienky sú štandardné. Nespoliehajte sa preto na to, že meningitída sa týka iba ľudí s nižším hygienickým štandardom alebo cestovateľov. Jenny a Neil Burdettovci sa aj preto rozhodli zdieľať svoj príbeh, aby zabránili ďalším zbytočným tragédiám zvýšením povedomia o tejto chorobe.

Prečítajte si tiež:

Dvanásť symptómov, ktoré by ste nemali ignorovať

Sedem spôsobov, ako môžete podporiť imunitu dieťaťa

Fotogaléria


Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia