Vyberte meno dieťatku (Peter, Pavol a Petra)

Vyberte meno dieťatku (Peter,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2015-06-29 10:30:27 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Akí sú dnešní oslávenci?

Mužské meno Peter má grécky pôvod a význam mena je "pevný ako skala". Nositeľov tohto mena oslovujeme Peťo, Peťko, Petrík.

Mužské meno Pavol má latinský pôvod a v preklade znamená „malý, skromný". Pavlov oslovujeme Pali, Palino, Paľko.

Meno Petra je ženskou podobou mena Peter. Nositeľky oslovujeme Peťa, Peťka.

Uvedené mená sú tradičné, na Slovensku bežne zaužívané, aj keď v súčasnosti nie sú až také populárne ako v minulosti.

Peter a Pavol majú spoločné iba jedno - oslavujú meniny v predposledný júnový deň. Inak sú to úplne rozdielne osobnosti.

 Dominantnými vlastnosťami Petrov sú intuícia, dynamizmus, reaktívnosť a citlivosť. Pri osobnostnom hodnotení sú vykreslení ako ľudia, ktorí majú srdce. V citovom živote sú neskrotní, nároční a zmyselní. Za ľahostajnou tvárou skrývajú nepriznané pôžitkárstvo. Podľa povahy sú nevyčerpateľní a vytrvalí, so silnou emotívnosťou a troškou pojašenosti. Petrovia by mali v živote pracovať duševne, pretože na fyzickú prácu nie sú veľmi stavaní. Uplatnia sa prevažne ako herci, spisovatelia alebo novinári. Majú šťastie po celý život, zvlášť v jeho druhej polovici. Keďže sú fatalisti, zvyknú voliť vyčkávaciu taktiku.
     

Petrovia majú obľúbenú farbu červenú, ochranné rastliny horčicu a rozmarín, ochranné kamene jaspis a diamant.
     

Podľa Historického kalendára sa na Pavla a Petra v Žiline v roku 1850 narodil jazykovedec, prekladateľ a pedagóg PETER TVRDÝ. Z tohto sveta v roku 1999 v Brne (ČR) odišiel divadelný režisér PETER SCHERHAUFER. Medzi známych Petrov nepochybne patrí svätý PETER apoštol, pôvodným menom Šimon, jeden z 12 učeníkov Ježiša Krista. Slovenský spevák, textár a moderátor PETER STAŠÁK, spevák, skladateľ, producent a fotograf PETER NAGY, spevák, skladateľ, organizátor, moderátor, manažér jazzového diania, dramaturg a promotér festivalu Bratislavské jazzové dni PETER LIPA, bývalý hokejista, majster sveta z roku 2002 PETER BONDRA majú spoločné - meno. Na Slovensku v Nitrianskom samosprávnom kraji v okrese Komárno existuje obec SVÄTÝ PETER.
     

Pavlovia sú tí, ktorí víťazia. Vynikajú emotívnosťou, spoločenskosťou, citlivosťou a mravnosťou. Pri zasiahnutí Amorovým šípom sú nežní, no majú v sebe istú neoblomnosť, ktorá im život rozhodne neuľahčuje. Náramne trpia, ak ich niekto zradí. Prechovávajú v sebe nedôveru voči žene, čo sa navonok prejavuje akousi neotesanosťou. Obľubujú klasické štúdium, ale je im blízka aj matematika a cudzie jazyky. Mohli by z nich byť zdatní technici, politici či hovorcovia. Pavlovia sú výrazne životaschopní a strhujúci ľudia, ktorí si dokážu hravo získať sympatie a náklonnosť ľudí.
     

Ich obľúbená farba je modrá, ochranné rastliny žihľava a slez, ochranné kamene ametyst a smaragd.
     

Historický kalendár uvádza, že 29. júna 1951 sa v Modre narodil hudobník a skladateľ PAVEL ZAJAČEK. Apoštol PAVOL, pôvodným hebrejským menom Saul, známy aj ako PAVOL Z TARZU, prvý kresťanský teológ, ďalej pápeži napríklad JÁN PAVOL I., aj JÁN PAVOL II., gréckokatolícky biskup a slovenský mučeník rusínskeho pôvodu blahoslavený PAVOL PETER GOJDIČ, básnik, dramatik a prekladateľ PAVOL ORSZÁG HVIEZDOSLAV, pedagóg, spisovateľ, zberateľ a vydavateľ ľudových rozprávok, publicista, redaktor, folklorista, literárny historik PAVOL DOBŠINSKÝ, jazykovedec, zakladateľ slavistiky PAVOL JOZEF ŠAFÁRIK, básnik a prekladateľ PAVOL HOROV, speváci PAVOL HAMMEL i PAVOL HABERA,  hokejista PAVOL DEMITRA, ktorý 7. septembra 2011 tragicky zahynul v ruskej Tunošne pri Jaroslavli po havárii lietadla Jak-42,  ďalej biatlonista, bronzový medailista zo ZOH vo Vancouveri 2010 v behu s hromadným štartom na 15 km PAVOL HURAJT sa tiež prejavili ako tí, čo radi víťazia.
     

Petry, ktoré majú meniny spolu s Petrami a Pavlami 29. júna, sú vášnivé ženy. Emotívnosť a túžba konať ich môžu niekedy dohnať k extrémnym rozhodnutiam. Reakcie týchto žien sú priemerné, rozprávajú rázne a vždy s presvedčením. Petry majú vôľu ako zo železa. Svojou aktívnosťou doslova pohltia iných. Pomerne skoro zistia, na čo sa chcú v živote zamerať. Uplatnenie nájdu väčšinou v politike, marketingu alebo v oblasti umenia. Napriek úžasnej vitalite by si mali dávať pozor na zdravie. 
     

Ich obľúbená farba je medená, ochranné rastliny mak, nechtík, ochranné kamene krištáľ a granát.
     

Slovenská herečka PETRA POLNIŠOVÁ, spisovateľka PETRA NAGYOVÁ-DŽERENGOVÁ aj česká speváčka a herečka PETRA ČERNOCKÁ naplnili jednu charakteristiku svojho mena - uplatnili sa v oblasti umenia.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia