Vyberte meno dieťatku (Olívia, Tadeáš)

Vyberte meno dieťatku (Olívia,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-25 10:30:17 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Akí sú dnešní oslávenci?

Ženské meno Olívia má latinský pôvod a význam mena je "pestovateľka olív". Nositeľky tohto na Slovensku zriedkavého mena oslovujeme Ola, Lívia.

Olívie sú fascinujúce, záhadné bytosti. Ide o extrovertky, vyjadrujú sa radšej skutkami ako slovami. Sú veľmi objektívne, "zdravo" sebavedomé a pripútané k tomu, čo ich oslovuje. Olívie rady študujú a inklinujú k rizikovým povolaniam. Ich pôvab je zreteľný a majú v sebe aj čosi nedefinovateľné.

Ženy s menom by si mali dopriať dostatok spánku. Ich rastlinný totem je šedivník. Obľúbené farby Olívie sú biela a modrá, ochranné rastliny túžobník a skorocel, ochranné kamene rubín a jaspis.

Spomedzi známych nositeliek tohto mena spomenieme austrálsku speváčku a herečku OLIVIU NEWTON-JOHN.
    
 

Mužské meno Tadeáš má hebrejský pôvod a jeho význam je zrejme "šikovný", "rozumný" alebo "smelý", "odvážny". S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame výnimočne. Oslovujeme ich Tado, Ted, Tadeáško.

Tadeášovia sú spravidla inteligentní ľudia, ktorí sa môžu opierať o nezvyčajne dobrú pamäť. Potrebujú motiváciu, od nej závisí ich schopnosť zápasiť s problémami. Majú obdobia, keď len lenivo podriemkavajú a máločo ich dokáže prebudiť z letargie. Dochádza však aj k opačným situáciám, keď sú aktívni a je ťažké udržať ich v pokoji. Tadeášovia sú priveľmi spútaní svojou psychikou. Žijú nepokojne a od útleho detstva treba dozerať na ich zdravie.

Obľúbené farby Tadeášov sú svetlozelená a modrá, ochranné rastliny skorocel a pľúcnik, ochranné kamene akvamarín a smaragd.

Svätý JÚDA TADEÁŠ, jeden z dvanástich Ježišových apoštolov a mučeník, ako aj významný predstaviteľ slovenského hudobného života, hudobný skladateľ, pedagóg TADEÁŠ SALVA zastupujú mužov s menom TADEÁŠ.

Francúzsko-poľský koprodukčný historický veľkofilm Pán TADEÁŠ z roku 1999 režiséra Andrzeja Wajdu z obdobia napoleonovskej vojny nesie v názve meno jedného z hlavných protagonistov.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia