Noc múzeí a galérií už túto sobotu: Čo nás čaká?

Noc múzeí a galérií
Ilustračné foto
Zdroj: wikiemdia commons.com
2015-05-13 13:30:07 |

V tradičnú tretiu májovú sobotu (16.5.) sa uskutoční jedno z najväčších kultúrnych podujatí na Slovensku – Noc múzeí a galérií.

Do aktuálneho ročníka sa prihlásila vyše stovka múzeí a galérií po celom Slovensku. Pripravených je množstvo podujatí rôzneho druhu. V niektorých inštitúciách vám tiež posúdia umelecké diela, mince a ďalšie historické predmety či starožitnosti, ktoré so sebou prinesiete. Okrem komentovaných prehliadok výstav a návštev inak pre verejnosť neprístupných depozitných, reštaurátorských či digitalizačných priestorov sú pripravené filmové projekcie, divadelné predstavenia, koncerty či tvorivé dielne. Na svoje si prídu deti aj dospelí.

Prenocujte v múzeu!

Novinkami v 11. ročníku podujatia sú napríklad ohňová šou alebo nocovanie v múzeu. Je len na vás, pre ktoré múzeum či galériu sa rozhodnete. Zobrať ratolesti do Malokarpatského múzea v Pezinku, v ktorom si budete môcť vyskúšať simulátor s 1,5 promile alkoholu v krvi asi nie je najlepší nápad, no v kremnickom Múzeu mincí sa pri ryžovaní zlata určite zabavia. V Galante napríklad pripravili organizátori fakľový sprievod.

Súčasťou Noci múzeí a galérií je aj veľká propagačná akcia, do ktorej sa štátne a súkromné inštitúcie zapájajú dobrovoľne. „V Bratislave opäť bude bezplatne premávať vláčik Blaváčik, aby záujemcovia mohli stihnúť viac. Prvýkrát bude jazdiť autobus medzi SNM a Volkswagenom v Devínskej Novej Vsi, ktorý tiež bude mať viac zastávok. Bude aj súťaž na získanie piatich pečiatok a vylosovaní šťastlivci získajú hodnotné ceny," približuje námestníčka generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea (SNM) Gabriela Podušelová.

V Prírodovednom múzeu SNM sa na prednáškach možno dozvedieť, ktoré huby sú jedovaté, čo možno konzumovať z prírodných zdrojov v rámci alternatívneho stravovania či dotknúť sa živých hadov. V Archeologickom múzeu SNM možno ochutnať stredoveké jedlá, vidieť prácu na tradičnom nožnom keramickom kruhu i stredoveké súboje. Slovenská národná galéria pripravuje knižný bazár či koncerty. Návštevníkov Múzea dopravy čaká okrem autogramiády pretekárov do vrchu aj ohňová šou na koľajisku či jazda drezinou.

Návštevník v Bratislave si v prvom múzeu alebo galérii kúpi vstupenku a tá mu bude platiť vo všetkých zúčastnených inštitúciách. Okrem spomínaných sú to Stredoeurópsky dom fotografie, galérie: Ústredia ľudovej umeleckej výroby, Nedbalka, Umelka a CT Gallery, múzeá: Jána Cikkera, obchodu, školstva a pedagogiky, polície, vodárenské a mestské múzeum. Tiež Dom umenia Kunsthalle, Photoport a Pechotný zrub v Petržalke.

 

Vyberáme z podujatí:

 

Noc v kaštieli

Múzeum vo Svätom Antone organizuje Noc v kaštieli. „V sobotu 16. mája odhalia historické komnaty pri nočnom osvetlení zaujímavosti zo života majiteľov kaštieľa. Návštevníci, ktorí si prinesú 'spáčik', obľúbený vankúšik, majú 50-% zľavu zo vstupného," hovorí Jana Slaná z múzea. Vstupy do kaštieľa sú v rámci podujatia naplánované v pevne stanovených časoch, a to o 21:00, 21:30 a 22:00.

Múzeum pripravilo na začiatku tohtoročnej letnej sezóny aj niekoľko noviniek. Návštevníci, ktorí do kaštieľa zavítajú, sa v rámci prehliadky dozvedia, ako vyzerala v minulosti izba komornej či oratórium, v ktorom pri svätých omšiach sedával bulharský cár Ferdinand Coburg. V múzeu nezabudli ani na milovníkov poľovačiek. Poľovnícka expozícia sa začína po novom - slávnostne prestretým stolom.

 

V Bojniciach nebudú chýbať duchovia

Program až do nočných hodín je pripravený v sobotu aj v Múzeu Bojnice. Návštevníkov čaká prehliadka s duchmi, ako i výstava mučiacich nástrojov. „Program noci múzeí otvorí o 20:00 nočná prehliadka zámku s výkladom o histórii objektu, s lektorom v dobovom kostýme a občas iba pri svetle sviečky. Nebudú chýbať ani zámocké povesti a legendy, strašidlá a spoločný prípitok v Zlatej sále," uviedla kultúrno-propagačná manažérka SNM - Múzea Bojnice Petra Gordíková. Expozícia mučiacich nástrojov bude prístupná od 20:00 do 22:00. „Výstava prezentuje viac ako 200 exponátov, ktoré budú tentoraz prezentované aj po zotmení," priblížila. Počas predĺženého víkendu od 15. mája do 17. mája ovládnu Bojnický zámok už tretíkrát aj Mŕtve nevesty v rámci rovnomenného príbehu Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel.

 

Červený Kameň si pozriete vlastným tempom

Hrad Červený Kameň otvorí svoje brány v sobotu v špeciálnom čase od 19:00 do 22:00. Témou podujatia bude osud posledných majiteľov hradu v období končiacej druhej svetovej vojny. Budete sa môcť  poprechádzať sa po interiéroch hradu zariadených dobovým nábytkom a bytovými doplnkami bez sprievodcu. Súčasťou prehliadky hradných interiérov bude vedomostný kvíz určený pre deti aj pre dospelých.

Ďalším lákadlom bude voľne prístupné hradné podzemie. Návštevníkom sa tak naskytne výnimočná možnosť prejsť si najväčšie pivnice v strednej Európe podľa vlastnej vôle. Súčasťou večera budú prednášky odborných pracovníkov múzea na ktorých sa dozviete, ako koniec druhej svetovej vojny ovplyvnil samotný malokarpatský región, život posledných majiteľov hradu a čo sa dialo s hradom po ich odchode do zahraničia.

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia