Od týchto rastliniek držte deti ďalej

Od týchto rastliniek držte
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2015-04-30 14:30:51 |

Aj keď sú krásne, keby deti zjedli ich listy alebo kvety, nemuselo by to dobre dopadnúť. Na ktoré rastlinky treba dávať pozor?

V záhradách, ale aj doma často pestujeme nádherné kvetiny bez toho, aby sme si uvedomili, že môžu byť pre deti či domácich miláčikov nebezpečné. Otravy pritom nie sú až také výnimočné. To, že niektoré časti rastliny sú toxické neznamená, že sa jej treba hneď zbaviť, no v každom prípade by ste mali urobiť bezpečnostné opatrenia, aby ste čo najviac znížili riziko ich požitia dieťaťom.

 

Imelo

V mnohých domácnostiach je tento rastlinný parazit obľúbenou vianočnou dekoráciou. Imelo je zelené po celú zimu a na jar aj zakvitne. O jeho účinkoch sa vedú stále diskusie, no deťom by sa do rúk dostať nemalo. Smrť by po jeho náhodnej konzumácii nastať nemala, no môže spôsobiť zažívacie problémy, spomaliť srdcový tep či vyvolať halucinácie.

 


Rododendron a azalka

Tieto krásne kvety vyzerajú veľmi efektne nad bielym dreveným plotom. No ak máte doma malé deti, radšej si pohľad na ich krásu odpustite. Celá rastlina je vysoko toxická - požitie kvetov, stonky či listov vedie k bolesti brucha a dýchacím ťažkostiam, môžu spôsobiť dokonca ochrnutie, kómu a bohužiaľ aj smrť.


Oleander



Fatálne následky môže mať aj zjedenie maličkého kúska tejto rastliny, ktorá má biele, ružové alebo červené kvety. Malému dieťaťu ublíži už jeden lístok. K príznakom otravy patrí ospalosť, spomalená srdcová frekvencia a triaška.

 

Rozpuk jedovatý (Cicuta)

Táto rastlina s vysokou ryhovanou stonkou, ktorá má  malé biele kvety, sa v lete môže objaviť vo vašej záhrade ako burina. Keď ju zbadáte, hneď ju vykopte a odhoďte. Obsahuje totiž toxín,  ktorý napáda nervový systém a môže spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako aj úmrtie tak u detí, ako aj u dospelých ľudí. Pozor, aby ste si koreň nepomýlili s hľuzou zeleru, lebo sa podobá, chutí sladko a vonia petržlenom.


Tis obyčajný

Jedovatá je celá rastlina s výnimkou červených bobúľ. Najtoxickejšie sú semená. Alkaloidy nachádzajúce sa v tise môžu vyvolať kŕče, ochrnutie a v extrémnych prípadoch aj srdcové zlyhanie.


Hortenzia



Tieto populárne kvety, ktoré patria k najkrajším ozdobám záhrad, obsahujú tiež jed - kyanid. Nachádza sa v listoch. Neznamená to však, že hneď musíte všetky hortenzie zo záhradky vykopať a odviezť čo najďalej. Na to, aby následky požitia časti hortenzie mali fatálne následky, by bolo potrebné  zjesť väčšie množstvo tejto okrasy záhrad.

 

Fotogaléria


Foto: wikiemdia commons.com
Zdroj: housebeautiful.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia