Vyberte meno bábätku (Zora)

Vyberte meno bábätku (Zora)
Zdroj: Thinkstock.com
2015-01-22 10:30:08 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aká je dnešná oslávenkyňa Zora?

Ženské meno Zora má slovanský pôvod a znamená "zornička". Nositeľky tohto na Slovensku menej zaužívaného mena oslovujeme Zorka, Zorina.

Zorky sú obdarené hlbokým zmyslom pre česť.objektívne a schopné úplne sa obetovať. Ak majú splniť nejaké presné poslanie, sú sebaisté. Inak sa opäť vrátia k plachosti svojho totemového zvieraťa lane. Zorky sú od detstva príkladne zodpovedné. Niekedy sa ich zmocní úzkosť, no inak majú vyrovnanú a pokojnú povahu.

Väčšinou dobre odolávajú únave a preťaženosti, ale mali by dbať na dostatok pohybu. Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ich ochranné kamene sú ametyst, perla, obľúbené farby modrá a sivá. Ich rastlinným totemom je lipa.

Významná slovenská prekladateľka, spisovateľka, publicistka, redaktorka, literárna kritička a teoretička prekladu ZORA JESENSKÁ, akademická sochárka a výtvarníčka ZORA PALOVÁ, sociologička, analytička Inštitútu pre verejné otázky (IVO) ZORA BÚTOROVÁ, herečka, speváčka, moderátorka a podnikateľka ZORA KOLÍNSKA, majsterka Slovenska vo fitness a majsterka sveta v aerobiku ZORA CZOBOROVÁ - to je len niekoľko zo žien s menom pripadajúcim v slovenskom kalendári na 22. januára.

Rovnaké meno sa spája aj so závodom na výrobu cukroviniek a čokolády v Olomouci, ktorého začiatky siahajú do konca 19. storočia.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia