Chorá mama: Hotová pohroma.... alebo ako z toho von?

Chorá mama: Hotová pohroma....
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-11-11 13:40:57 |

Cítite, že nie ste vo svojej koži a zdá sa, že čosi na vás lezie? Každé ochorenie je pre mamu problémom. Deťom je jedno ako vám je, musíte to jednoducho zvládnuť.

Mnohí si to neuvedomujú, no keď ochorie mama, je to omnoho väčšia galiba, ako keď otecko trpí tzv. smrteľnou mužskou chorobou, teda má nádchu alebo bežné bacily napadnú ratolesti. O ocina a deti sa zvyčajne má kto postarať, no keď potrebuje chorobu vyležať mama, nie je to také jednoduché. Samozrejme, nie je to pravidlo, ale určite sa mnohé z vás s tým stretli.

Ste na materskej či rodičovskej dovolenke, manžel pracuje a vy by ste potrebovali ísť k doktorovi. Dieťa však so sebou ťahať medzi chorých ľudí nechcete a tak niekedy ako mama prechodíte aj ochorenia, ktoré patria do rúk lekára. Odborníci varujú, že mamy by ani popri starostlivosti nemali na svoje zdravie zabúdať a starať sa oň zodpovedne. Keď vás skolí viróza či chrípka, jednoducho sa musia ostatní členovia rodiny prispôsobiť na tých pár dní vám.

Majte na pamäti, že deti na vaše ochorenie ohľad brať nebudú. Možno, keby ste ležali na zemi v kaluži krvi, tak si vás všimnú, ale nejaká bolesť hlavy, na ktorú sa sťažujete, malátnosť, kašeľ, kýchanie či upchatý nos im ako nejaký problém neprídu. Je to ich práca, ignorovať všetko, čo sa ich priamo netýka. Je len na vás, aby ste sa o seba postarali, rovnako ako aj o chod domácnosti.

Čo radia odborníci?

  1. Bežné choroby sa najčastejšie prenášajú pri styku s pokožkou a sekrétmi z úst a nosa. Zabrániť tomu, aby ochoreli aj ostatní členovia rodiny, je veľmi ťažké. Napriek tomu si veľmi často umývajte ruky, vyhýbajte sa kontaktu tvárou na tvár, kýchajte iba do vreckovky, ku ktorej sa deti nedostanú, papierové vreckovky po vysmrkaní vyhadzujte von, nevkladajte ich do koša na smeti v kuchyni. Často vetrajte. Niektoré maminy v záujme ochrany detí nosia doma tiež zdravotnícke rúšky na tvár, ktoré majú svoj zmysel. Niektoré deti sa však takto „vyzbrojenej“ mamy boja a múdrejšie je vyhýbať sa úplne blízkemu kontaktu, než dieťa stresovať rúškou.
  2. Zvýšte spotrebu vitamínu C u všetkých členov rodiny (aj deti do jedného roka môžu užívať napr. kvapky Cebion), nasaďte probiotiká.
  3. Ak máte malé dieťa, s ktorým ste doma, pripravte mu vy alebo manžel množstvo občerstvenia, ktoré môže po celý deň zobkať – kúsky ovocia, zeleniny, nakrájané pečivo, keksíky a čokoľvek iné, čo vás napadne. Do fľaše či hrnčeka pripravte vodu a čaj, aby dieťa mohlo popíjať bez vašej asistencie. Ak ešte nie je samostatné, nechajte občerstvenie aj pitie blízko miesta, kde budete oddychovať.
  4. Ak máte školopovinné deti alebo ratolesť navštevuje škôlku, vhupnite do postele a po celý čas, kým sú preč, len oddychujte. Dohodnite sa s oteckom, aby si aspoň na týchto pár dní zariadil pracovné povinnosti tak, aby mohol potomstvo ráno odviezť z domu a popoludní vyzdvihnúť zo školy či škôlky. Ak to nejde, skúste poprosiť susedku, kamarátku či niekoho v okolí, kto by vám mohol s deťmi pomôcť.
  5. V práci si vybavte péenku alebo dovolenku, prežijú to tam bez vás. Vždy je efektívnejšie vyležať chorobu na začiatku ako nakaziť všetkých okolo seba a potom zaľahnúť s ťažšou diagnózou. Niekedy nie je nutné ležať, stačí veľa oddychu.
  6. Dôležité je zjednodušiť si v dňoch, keď sa necítite fit, život. Zabudnite na veľké vyváranie, pár dní na suchej strave nikomu uškodiť nemôže. Rovnako deti vydržia nejaký ten deň – dva vnútri alebo sa môžu prebehnúť podvečer s oteckom.
  7. Ak ešte dojčíte, neprestaňte s tým ani vtedy, keď ochoriete. Je len veľmi málo chorôb, ktoré by si vyžadovali bábätko odstaviť. Väčšina ochorení je spôsobených vírusmi, ktoré sú najviac nákazlivé ešte predtým, než si uvedomíte, že ste chorá a drobček im bol vystavený pred objavením sa prvých príznakov je zvýšená teplota, hnačka, vracanie, vyrážka, nádcha, kašeľ a podobne. Pokračovaním v dojčení chránite dieťatko pred infekciou, pretože vaše telo produkuje protilátky proti bacilom, ktoré vás napadli a vy mu ich odovzdávate v materskom mlieku. Dojčené dieťa je často jediným členom rodiny, ktorý nechorie. Ak predsa len, priebeh je u neho často miernejší než u starších členov rodiny.
  8. Pri dojčení počas ochorenia máte aj väčšiu možnosť oddychovať. Bábätko si zoberte so sebou do postele a tam ho v ľahu nakŕmte. Okrem toho, ak by ste ho náhle odstavili, riskujete u seba zápal prsníkov, ako aj emocionálnu úzkosť z odstavenia tak u vás, ako aj u drobca.
  9. Pred užívaním každého lieku počas dojčenia sa poraďte s lekárom.
  10. Doprajte si dostatok tekutín. Hydratácia je počas choroby veľmi dôležitá!
  11. Ak máte horúčku a bolí vás hlava, postarajte sa v domácnosti len o to najnutnejšie! Nerobte vôbec nič navyše.
  12. Neriešte to, ako sa deti zabávajú. Dovoľte im televízor, dévedéčko, počítač či akúkoľvek inú kratochvíľu, ktorá vám inokedy veľmi prekáža. Teraz naozaj nie je vhodný čas na výchovu, dva – tri dni „zakázaného ovocia“ deti určite nepokazia. Ignorujte, keď stavajú hrady z vankúšov na gauči alebo je koberec plný keksíkov. Dbajte len na to, aby ratolesti boli v bezpečí a vy sa snažte čo najviac oddychovať.
  13. Zabudnite na riady, kopu špinavej bielizne, dolepenú podlahu... Opakujte si, že je to len na chvíľu a keď sa budete cítiť lepšie, dáte príbytok do poriadku. Pripomeňte si, že je úplne v poriadku, keď ste počas choroby niekoľko dní mimo prevádzky. Ak máte väčšie deti, rozdeľte upratovanie medzi ne, prípadne určite veľmi rád pomôže manžel.  
  14. Ak sa po troch dňoch domácej liečby nebudete cítiť lepšie, kontaktujte lekára. Niekedy to jednoducho inak nejde. V žiadnom prípade však neberte deti do čakárne so sebou. „Dospelácke“ vírusy im môžu spôsobiť zbytočné zdravotné problémy. Ak nemáte inú možnosť, dohodnite sa s lekárom na návšteve ordinácie v čase mimo ordinačných hodín alebo podvečer, keď sa manžel vráti z práce.                                              
  15. Niekedy nezostáva iné, len poprosiť o pomoc mamu, svokru alebo inú osobu, ktorej dôverujeme. Pri horúčke a zimnici, keď je človek rád, že je rád, sa občas naozaj inak nedá. Ak máte tú možnosť, využite ju. Ochorieť nie je hanba, ani požiadať o pomoc. Stať sa to môže každému. Čím viac relaxu a pokoja si počas choroby môžete dopriať, tým skôr budete fit. 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia