Deťom z úplných rodín sa darí lepšie. Súhlasíte?

Deťom z úplných rodín
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-11 12:01:13 |

Experti tvrdia, že deťom rodičov, ktorí sa zobrali, sa darí lepšie vo všetkých oblastiach, no manželstvo ako také nie je tým dôvodom. V čom to teda je?

Výskumy ukazujú, že deti vychovávané obidvomi rodičmi majú tendenciu byť úspešnejšie – v škole, na trhu práce, vo svojich partnerstvách – ako deti vychovávané iba mamou alebo otcom. Zdá sa ľahké dospieť k záveru, že manželstvo má nad životom dieťaťa zvláštnu moc a jeho absencia má na svedomí nestabilné domovy a chaotické rodiny, no nie je to také jednoznačné. Odpoveď na otázku, prečo sa deťom zosobášených párov dar lepšie, je podľa odborníkov mimoriadne zložitá.

Zosobášení verzus osamelí rodičia

Z analýzy spoločnosti Kimberly Howard a Richard V. Reeves z Brookings Institution vyplýva, že rodičia, ktorí sa zosobášia, sa líšia od rodičov, ktorí nežijú spolu. Výskumy ukazujú, že u dospelých ľudí s vyšším vzdelaním a vyššími príjmami je väčšia pravdepodobnosť zosobášenia sa. Znamená to, že ich deti majú prospech z manželstva tak v oblasti vzdelania, ako aj v oblasti financií. Howard a Reeves tiež poukazujú na to, že u ľudí, ktorí sa zoberú, sa ukazujú výraznejšie také povahové črty ako sú odhodlanosť a trpezlivosť, než u rodičov, ktorí sa z nejakého dôvodu rozhodli nezosobášiť a nežijú spolu. Vstúpiť do manželstva totiž vyžaduje v každom prípade istú dávku odhodlania, ako aj trpezlivosti, bez ktorých to nejde. Z toho im vychádza záver, že nie manželstvo ako také robí tieto deti úspešnejšími, ale skôr vlastnosti, ktoré ich rodičia majú.

Dvaja sú viac ako jeden...

Ako Howard a Reeves konštatujú, úplné rodiny majú obvykle nielen tendenciu mať viac peňazí (ktoré môžu investovať na lektorov pre deti, záujmové činnosti, návštevy múzeí, galérií, kúpu kníh či lepšiu zdravotnú starostlivosť alebo kvalitnejšie potraviny), ale tiež majú na deti viac času (ktorý môžu venovať na pomoc s domácimi úlohami, návštevám knižníc, výlety či čítanie pred spaním). Osamelý rodič má na svojich pleciach prirodzene viac povinností a nedokáže si nájsť na potomka toľko času. Dôležitým faktorom sú už spomínané vlastnosti (trpezlivosť a odhodlanie) a určitou časťou sa na úspešnosti detí z úplných rodín môže podielať aj „efekt“ manželstva. Deti z týchto rodín majú obvykle viac zapojených rodičov ako deti vyrastajúce s osamelou mamou či otcom.

„Rodičovské vlastnosti a úroveň príjmov, tieto dva faktory vysvetľujú z veľkej časti lepšie výsledky detí z úplných rodín,“ hovorí Reeves. Zároveň dodáva, že to neplatí absolútne a pre všetkých, na základe výsledkov analýz je však presvedčený, že pre väčšinu áno.  


Foto: thinkstock.com
Zdroj: washingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia