Očkovanie proti CHRÍPKE bez IHIEL! Existuje aj TÁTO prevratná METÓDA

Očkovanie proti CHRÍPKE bez
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-10-17 11:00:00 |

Chrípková sezóna nezadržateľne klope na dvere. Mnohí sa pri nej spoliehame na svoju obranyschopnosť, pohyb a zdravú stravu. Pediatrička MUDr. Denisa Jaššová za dobrú prevenciu považuje aj očkovanie. Ak nechcete dieťatko stresovať ďalšou injekciou, nemusíte sa obávať, existuje aj iný spôsob podania vakcíny.

Chrípka je ochorenie, ktoré má veľa spoločných príznakov s inými respiračnými ochoreniami. Nie každá viróza spojená s nádchou, kašľom a teplotou je chrípka, hovorí doktorka MUDr. Denisa Jaššová na svojom instagramovom účte. Preto sa často podceňuje.

"Chrípka je však vysoko infekčné ochorenie so závažnými zdravotnými a ekonomickými následkami. Očkovanie, ktorého účinnosť a efektivita boli opakovane dokázané, patrí k najdôležitejšej metóde prevencie chrípky a jej závažných komplikácií," varuje doktorka. Očkovanie má účinok až 2 - 3 týždne po podaní vakcíny. Odporúča sa očkovať ešte pred chrípkovou sezónou, teda koncom októbra a začiatkom novembra. 

Kto sa môže očkovať a aké sú tipy očkovania?

Očkovať proti chrípke sa môžu nielen dospelé osoby, ale aj deti od 6 mesiacov, tehotné ženy a seniori.

Deti do 2 rokov sa očkujú injekčne na ambulancii lekára. "Medzi najčastejšie nežiaduce účinky pri injekčnom podaní patrí bolesť v mieste vpichu, nervozita, strata chuti do jedla, bolesť hlavy, u mladších detí riedka stolica, vracanie, bolesť brucha a horúčka," upresňuje doktorka.

Deti a mládež od 2 - 18 rokov sa nemusia očkovať injekčne. Vakcína sa dá podať cez nosné dierky tzv. vstrekmi. "Najčastejšie nežiaduce účinky po očkovaní pri podaní do nošteka sú znížená chuť do jedla, upchatý nos, bolesť nosa, celkový pocit nevoľnosti, horúčka."


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia