Vyrobte si doma NAJLEPŠÍ sirup na kašeľ pre deti aj dospelých! Poradíme vám, ako na to

family, health and medicine
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images/dolgachov
2023-10-15 11:00:00 |

Určite nám dajú mnohé matky za pravdu, že kašeľ patrí k najväčším postrachom a zbaviť sa ho trvá niekedy dlhé týždne. Svoje o tom vedia aj dospelí, ktorí skúšajú jeden sirup na kašeľ za druhým. V lekárni ich je totiž na výber hneď niekoľko. Ktorý je teda najlepší? No predsa ten domáci!

Detská doktorka MUDr. Monika Michňová sa na svojom Instagrame podelila s tipom na domáci cibuľový sirup, ktorý užívala ešte ona ako dieťa a teraz ho pripravuje pre celú svoju rodinku. Je totiž vhodný rovnako pre deti aj pre dospelých. 

Prečo je cibuľový sirup tak účinný? "Cibuľa obsahuje prírodné antibiotikum alicín, pôsobí proti baktériám a vírusom, dezinfikuje a med posilňuje imunitný systém, pôsobí antibakteriálne a protizápalovo," prezradila Monika. Užívať ho môžete nielen pri kašli, aj aj vtedy, keď máte pocit, že na vás niečo ezie alebo vás trápi prechladnutie. 

Ako si vyrobiť domáci cibuľový sirup?

Podľa receptu detskej doktorky budete na prípravu potrebovať:

  • cibuľu,
  • med,
  • citrón,
  • pomaranč.

Ak chcete, môžete pridať aj zázvor alebo cesnak, no pokojne na začiatok skúste tento variant. 

POSTUP: Cibuľu, citrón aj pomaranč ošúpte a nakrájajte, napríklad na kolieska. Postupne navrstvite do pohára a zalejte 2 až 3 lyžicami medu, ideálne domáceho od včelára. Odložte na teplé miesto a nechajte odstáť aspoň 2 až 3 hodiny. Následne sceďte a môžete podávať. Skladujte v chladničke.

Môžete si urobiť aj väčšie množstvo sirupu naraz, no Monika odporúča robiť ho v menších dávkach a vždy čerstvý, pretože jeho účinok vtedy býva najsilnejší. 

POZOR, sirup by ste nemali podávať deťom do jedného roka, pretože vzniká riziko botulizmu. Rovnako ho nepodávajte deťom, ktoré sú citlivé na niektorú zložku. 

A aké je dávkovanie? "Môžete klasicky 3x denne lyžičku, menším deťom malú a väčším klasiku. Alebo si vezmite odmerku/striekačku z iného sirupu a natiahnite. Je to na vás," dodala Monika na záver. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: Instagram/detska_doktorka

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia