VIDEO Top cvičenia, ktoré naštartujú POHYB vášho bábätka

VIDEO Top cvičenia, ktoré
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-03-07 11:00:00 |

Štvornožkovanie je prirodzenou súčasťou vývoja dieťatka. Niektoré sa v tomto pohybe rozbiehajú pomalšie. Tieto cviky vám ho pomôžu naštartovať.

Každá vývinová etapa je pre vývin bábätka veľmi dôležitá. Štvornožkovanie patrí k jednej z nich. Ako uvádza portál Lekár.sk, vďaka nemu sa "spevňuje chrbtové, ramenné aj brušné svalstvo, ustupuje novorodenecká diastáza, aj svalstvo končatín a kĺby potrebujú týmto obdobím prejsť."

Pri štvornožkovaní sa prepája práva a ľavá hemisféra, spevňuje chrbát, tvarujú sa klenby na nohách. "Ak toto obdobie nemalo kvalitný pohyb alebo sa dokonca preskočilo, deti majú často guľaté chrbátiky, sú prehnuté v driekovej oblasti. Na hrubej motorike stavia jemná motorika. A tu patrí aj reč a logické myslenie. Ak nemá dieťa dosť pevnú hrubú motoriku, môže to ovplyvniť reč dieťaťa a jej vývin, artikuláciu. Ak nemá dosť pevné ramená, ani písanie nebude pekné," uvádza portál.

Hoci by každé dieťa malo prirodzene dospieť k štvornožkovaniu, týmito cvikmi môžete dieťatku pomôcť, ak sa mu do toho veľmi nechce.

  • Hra na kolenách: Deti zaťažujú kolená, čím sa posilňujú ich boky a pripravujú sa na plazenie a chôdzu.
  • Spájanie protiľahlých rúk a kolien: Je to skvelé pre koordináciu a posilňovanie brucha. S týmto cvičením môžete začať v prvých týždňoch života.
  • Weelbarrow: Skvelé cvičenie na posilnenie hornej časti tela dieťaťa.
  • Poloha na štyroch: Dieťa si precvičí, ako sa dostane do polohy plazenia a udrží sa v nej dlhší čas. Tým sa posilňujú chrbtové svaly a pripravujú sa na plazenie.
  • Hojdajte svoje dieťa dopredu a dozadu na rukách a kolenách. To zvyšuje stabilitu brušnej časti a pripravuje bábätká na hojdavý pohyb plazenia.
  • Podporuje naťahovanie sa dopredu, keď je dieťa na štyroch.
  • Hra pri sedení na boku: Sedenie na boku je skvelá prechodná pozícia a pomáha pri nastupovaní a vystupovaní zo sedenia a pri kľačaní na rukách a kolenách.
  • Plazenie cez prekážky: Položte bábätko na bruško a veďte ho, aby sa plazilo cez malé prekážky, ako sú zrolované uteráky alebo vankúše. To im pomáha rozvíjať koordináciu ruka-oko a silu hornej časti tela.

Netreba zabúdať, že veľa detí sa bude plaziť, aj keď nebudete robiť žiadne cvičenia. Tieto aktivity sú len zábavným spôsobom, ako okoreniť čas hry s vašimi deťmi a pomôcť im rozvíjať zručnosti, ktoré potrebujú na plazenie.


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia