Samostatných krôčikov sa dočkáte po prvých narodeninách

Prvé krôčiky
Prvé krôčiky
Zdroj: morgueFile.com
2013-10-08 14:04:12 |

Bábo vašej najlepšej kamošky oslávilo prvý rok a už chodí? Každé dieťa má svoj individuálny vývin chôdze. Neporovnávajte ho s vrstovníkmi. Prvé krôčiky urobí, keď príde jeho čas.

Kedy je čas na prvé krôčiky

Na to, aby dieťa začalo chodiť má už od narodenia v mozgu zakódované pohybové vzorce. Má presne určené, kedy sa začne pretáčať, kedy sa posadí, kedy začne loziť, kedy sa postaví na nožičky a kedy urobí prvý krok. Kostrové svalstvo musí byť dostatočne pripravené na vzpriamenú chôdzu.

Deti väčšinou začínajú chodiť okolo štrnástich mesiacov. Neznepokojujte sa, ak vaše dieťatko už prekročilo túto hranicu, a stále samostatne nechodí. Pediatri aj fyzioterapeuti považujú za normálne, keď dieťatko urobí prvé krôčiky do 18 mesiacov.

 

Kedy hovoríme o samostatnej chôdzi

Ak vaše bábo doma chodí popri nábytku alebo mu pomáhate držaním za ruky, nedá sa povedať, že už chodí. O samostatnej chôdzi sa dá hovoriť vtedy, keď sa dieťa rozbehne a dokáže sa aj zastaviť v priestore. Prvé krôčiky sú sprevádzané častými pádmi. Motivujte dieťatko, aby sa samo postavilo a v chôdzi pokračovalo. Tešte sa spolu s ním a oceňte jeho úspechy.

 

Pre správny vývin chôdze je dôležité štvornožkovanie

Dieťatko väčšinou najskôr začne štvornožkovať, až potom chodiť. Je dobrou prípravou trupu na chôdzu. Fyzioterapeuti tvrdia, že čím je fáza štvornožkovania dlhšia, tým lepšie. Stáva sa však, že batoľa túto fázu preskočí. Neznamená to, že vaše dieťatko sa zle vyvíja. Pohybové vzorce sú dané geneticky a u každého dieťaťa sú individuálne.

 

Ako dieťa podporiť

Dieťa nemusíte v chôdzi nijako podporovať, ale ani ho brzdiť prílišnou opatrnosťou.

Pediatri neodporúčajú používanie chodúľky ani vedenie dieťatka za ruky. Chodúľka nadmerne zaťažuje kĺby a chrbticu dieťatka. Môže ho naučiť zlým pohybovým stereotypom, akým je napríklad chôdza po špičkách. Ak pomáhate vášmu drobcovi tak, že ho držíte za ruky, radšej sa zohnite tak, aby malo dieťatko ruky vo výške ramien. Ak ich má zodvihnuté, visí, čo môže viesť k nesprávnemu držaniu tela.

 

Pozor na úrazy

Obdobie prvých krôčikov je pre dieťa veľmi nebezpečné. Dávajte pozor, aby sa neudrelo alebo nedostalo tam, kde nemá. Hlavne pozor na schody! Zabezpečte schodisko tak, aby dieťa nemohlo spadnúť.


Foto: morguefile.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia