Sladká súťaž: Domáca vianočka

Sladká súťaž: Domáca vianočka
Ilustračné foto
Zdroj: matulová
2014-12-15 15:49:40 |

Na domácej vianočke si štvorročný Adamko pochutí omnoho viac ako na kupovanej, preto mu ju mamina pečie aj mimo Vianoc.

Ingrediencie:

hrsť hrozienok, 50 ml rumu alebo rumovej arómy, 1 droždie, 100 g cukru, 200 ml mlieka,600 g hladkej múky, štipka soli, 1 vanilínový cukor, 2 žĺtky, 125 g rozpusteného masla, 1 vajce na potretie

 

Postup:

Hrozienka prepláchneme vodou a namočíme do rumu alebo rumovej arómy Kvások pripravíme z droždia, trochu mlieka, soli a cukru. Do preosiatej muky pridáme soľ, žĺtky, mlieko, cukor a hotový (vybehnutý) kvások. Čiastočne prepracujeme a prilejeme maslo. Vypracujeme vláčne cesto a necháme vykysnúť. Dobrým pomocníkom je aj pekárnička, v ktorej cesto pripravíte bez námahy. Keď je cesto skoro vykysnuté, prisypeme scedené hrozienka.

Z vykysnutého cesta vytvoríme 9 valčekov na pletenie. Základ upletieme zo 4 valčekov, vždy prekladáme cez dva do stredu. Potrieme vajíčkom. Potom upletieme cop z 3 valčekov a položíme na základ zo štyroch. Ľahko pritlačíme a potrieme vajíčkom. Nakoniec zmotáme posledne dva valčeky a položíme navrch. Môžeme spevniť špajdlami a potrieme vajíčkom. Necháme ešte 20 minút kysnúť a potrieme zvyšným vajíčkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri 180°C asi 40 minút.

 

Ak sa vám recept páči alebo vás inšpiroval, podporte ho v našej súťaži lajkom!

Fotogaléria


Foto: Mária Matulová
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia