Dieťa nestrašte, môže ho to „poznačiť“

Dieťa nestrašte, môže ho
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-10 00:40:56 |

Mnohí si z detstva určite pamätáte rôzne príšery, ktorých ste sa báli. Niektorí dospelí sa aj teraz strasú, keď si to „strašidlo“ predstavia a spomenú si na svoje pocity spred rokov.

Nikdy nestrašte svoje ani cudzie dieťa žiadnymi zvukmi, grimasami, gestami, hrami ani predstavami – každé má dosť svojich vlastných strachov, netreba mu pridávať ďalšie.

Strašením dieťaťa riskujete, že sa u neho vyvinie nejaký problém. Kým dieťa nemá aspoň 10 až 12 rokov, tak žiadne strašenie! Aj tak sa o to postarajú starší súrodenci alebo kamaráti, takže určite sa tejto „zábavke“ úplne nevyhne. Veľkou chybou je strašiť dieťa - lekárom, psom, hladom, hadom, injekciou, susedom, čertom, duchom, zimou, pivnicou a podobne.


Strašenie dieťaťa lekárom sa vám vypomstí


Urobte všetko pre to, aby ste malé dieťa ochránili pred všetkými „strašidelnými vecami“, ktorých sa bojí. Keď bude väčšie, budete sa s ním môcť o jeho strachu aj rozprávať, ale kým ten čas príde, buďte mu nablízku, ostaňte pokojní a s láskou tíšte jeho strach. Keď bude cítiť váš pokoj a istotu, naučí sa postupne, že vecí, ktoré ho teraz ľakajú, sa netreba báť. 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia