Viete, prečo deti treba viac chrániť?

Viete, prečo deti treba
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-05 00:30:37 |

Ak chcete dieťa chrániť a zabezpečiť mu čo najzdravší vývoj, robte niečo realistické, nepodliehajte panike a poplašným správam z internetu. Dôležité je používať zdravý rozum.

Napadlo vám niekedy zamyslieť sa nad tým, prečo sú vlastne deti zraniteľnejšie ako dospelí? Samozrejme, sú menšie a preto je potrebné dávať na ne pozor, aby si neublížili. No nejde iba o to, viac zraniteľné sú nielen fyzicky, ale omnoho viac ich ohrozujú aj rôzne chemikálie a iné škodlivé látky, s ktorými sa denno-denne stretávajú. Prinášame pár dôvodov, pre ktoré je dobré zamyslieť sa nad tým, či ich zbytočne nevystavujeme vplyvom, ktoré sme schopní „bezbolestne“ odstrániť...

Deti jedia (prepočítané na kilogram hmotnosti) asi 3 až 4-krát viac potravín  ako dospelí = môžu prijímať viac potenciálne nebezpečných chemikálií.

Mozog dieťaťa a jeho pečeň, urogenitálny aj imunitný systém ešte nemajú úplne vyvinutú detoxikačnú funkciu.

Dieťa intenzívne rastie (=bunky sa masívne delia a rozmnožujú), a preto je riziko vzniku nádorových mutácií vysoké.

Hematoencefalitická bariéra (filter medzi krvným obehom a bunkami mozgu) je priepustnejšia, a tak sa do mozgu dostáva viac rizikových látok.

Minútová ventilácia vzduchu je asi dvakrát väčšia ako u dospelého človeka (na kilogram hmotnosti).

Malé deti trávia veľa času na zemi a sú vystavené väčšiemu množstvu chemických látok (reklama nás presviedča, aby sme dlážku aj dvakrát denne umývali tým novým, megaspoľahlivým prostriedkom s ultrasilným antibakteriálnym účinkom – ale čo potom robia zvyšky toho prostriedku, keď sa rukami dostanú do tela dieťaťa, to už nehovorí).

Deti majú v pomere k hmotnosti väčší povrch kože a navyše, pokožka je tenšia ako u dospelého človeka = chemikálie sa dostanú do tela dieťaťa ľahšie aj kožou.

Deti trávia viac času vo vnútri = vplyv nezdravého vzduchu v miestnosti.

Detská strava je menej pestrá = zvýšené riziko jednostrannej záťaže chemikáliami. Ak napríklad dieťa jedáva takmer výlučne 2-3 druhy ovocia a zeleniny, z ktorých dva sú viac zamorené pesticídmi, jeho príjem pesticídov bude vyšší, ako keby konzumovalo 5-6 druhov a z nich by boli iba dva chemicky kontaminované.

Dnešné deti budú počas svojho života vystavené väčšej chemickej záťaži ako my, naši rodičia, ich rodičia a ich rodičia.

Rizikový vplyv toxických chemikálií na zdravie a vývoj dieťaťa môžu spôsobiť celoživotné následky.

 

Informácie sú z knihy Dieťa - základný návod na prežitie, ktorej autorom je MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy.

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia