Pomoc pri kožných reakciách a vyrážkach

Pomoc pri kožných reakciách
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-11 00:01:57 |

Môže sa to stať hocikedy – dieťa niečo poštípe, zje potravinu, na ktorú zareaguje vyrážkou, „vyhádže“ sa po oblečení vypratej bielizne. Viete, ako mu najrýchlejšie pomôcť?

Radí MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy, autor knihy Dieťa - základný návod na prežitie:

 

Studený obklad zmierni svrbenie a bolesť – ľadové kocky zabalené v igelite a tenkom uteráku alebo mrazený hrášok/kukuricu zabalené v tenkom uteráku môžete prikladať na 10 – 20 minút.

Ovsený kúpeľ zmierňuje svrbenie, zápal a dráždenie pokožky.

(Ovsený kúpeľ dostanete v lekárni. Ak ho nezoženiete, môžete si vyrobiť aj vlastný - do bavlnenej plienky zabaľte za hrsť ovsených vločiek tak, aby sa z nej nevysypali a vložte do vane. Voda sa zafarbí na bielo, dieťa v nej okúpte a už ho nesprchujte, len jemne osušte.)

Čajové obklady pripravíte zo silného čierneho, zeleného alebo roibos čaju.

Antihistaminiká používajte radšej iba vo forme gélu, tabletiek alebo kvapiek – krémy môžu stav zhoršiť.

Kortikoidy – masti s obsahom kortikoidov (max. 1 %) používajte na pokožku iba v ťažších prípadoch a maximálne 3 dni, o tabletkovej forme musí rozhodnúť pediater.

Aloe vera gél – nemá v prípade kožných vyrážok veľký význam, je užitočný skôr pri drobných kožných poraneniach.

Olej z čajovníka austrálskeho – má protizápalový a dezinfekčný účinok, čo oceníte najmä po poštípaní hmyzom, ale vždy stačí použiť iba pár kvapiek 2 – 3-krát denne.

Krátke a čisté nechty – sú najlepšou prevenciou zanesenia infekcie do kožnej vyrážky, keďže je nám všetkým jasné, že žiadne dieťa neposlúchne tú skvelú radu: „Neškriab si to!"


Foto: thinkstock.com
Zdroj: Ambulancia klinickej výživy, MUDr. Igor Bukovský

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia