Novorodenecká žltačka: Toto si na bábätku všímajte

Novorodenecká žltačka: Toto si
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-05-20 14:30:00 |

Pre každú mamu je jej novonarodené bábätko najkrajšie na svete. Niekedy sa však na ňom objaví chybička krásy - má žlté až oranžové belmo a "opálenú" pokožku.

Žlté belmo u novorodenca je príznakom novorodeneckej žltačky, ktorú lekári považujú za normálny stav. Po narodení ju prekoná až polovica bábätiek. Žltačka sa prejavuje zvyčajne na druhý alebo tretí deň po pôrode, okolo štvrtého dňa vrcholí, keďže pečeň novorodenca nie je úplne vyvinutá a teda nevie odstrániť bilirubín z krvi. Keď má dieťatko asi 2 týždne, pečeň začína pracovať naplno, takže žltačka odchádza sama, len zriedkavo pretrváva dlhšie. V prípade, že sa tak stane, je potrebné sledovať drobčeka v odbornej ambulancii, lebo vtedy hrozia vážnejšie následky.

Žlté bielko = žltačka?

Charakteristickú žltú farbu očného bielka, kože (bábätko vyzerá ako opálené) a slizníc spôsobuje zvýšená hladina bilirubínu v krvi. Toto žlté farbivo vzniká pri rozpade červených krviniek a žltačku u bábätka spôsobí buď preto, že sa ho tvorí nadbytok alebo, že je z tela nedostatočne vylučované.

Tým, že dieťa začne po pôrode samo dýchať, jeho krv sa viac okysličuje a nadbytočné červené krvinky sa začnú rozpadať. Tým sa do krvi uvoľňuje hemoglobín a z neho sa následne vytvára bilirubín.

Novorodenecká žltačka nijako nesúvisí s "klasickou" žltačkou typu A, B alebo C, tie sú totiž spôsobené vírusovým ochorením pečene. Hoci sú vonkajšie príznaky rovnaké, ide o úplne rozdielne ochorenia.

Odhaduje sa, že žltačka sa vyvinie u 6 z 10 detí, pritom väčšinou ide o bábätká narodené pred 37. týždňom. Ale iba približne 1 z 20 detí má hladinu bilirubínu v krvi takú, aby bola potrebná liečba.

Ako vyzerá liečba?

Bábätko s novorodeneckou žltačkou nie je nijako liečené, teda ak nemá skutočne vysoké hodnoty bilirubínu v telíčku. Ochorenie sa prejavuje väčšou únavou a ospalosťou novorodenca, ktorý potom menej saje mliečko. Hlavné je preto čo najčastejšie dojčiť, dostatok potravy zvýši objem stolice, s ktorou odchádza bilirubín z tela. Dieťatko by malo byť tiež čo najviac vystavované dennému svetlu, vhodné je uložiť ho spinkať k oknu, do ktorého svieti slniečkod. Dopad lúčov na kožu tiež urýchľuje vylučovanie bilirubínu z tela. Pri ťažších formách žltačky pomáhajú v pôrodnici deťom pomocou fototerapie. Na bábätko sa svieti ultrafialovým svetlom, ktoré bilirubín rozkladá.

Žlté beľmo, čo je dobré vedieť ...

V niektorých prípadoch môže byť novorodenecká žltačka skutočne nebezpečná. Ide o takzvanú hemolytickú chorobu novorodencov, kedy sa nezhoduje krvná skupina alebo Rh-faktor matky a dieťaťa. Najčastejšie je to kombinácia Rh-faktor negatívny u matky a Rh-faktor pozitívny u dieťaťa. Pri pôrode sa potom môžu protilátky matky dostať do krvi dieťaťa a bilirubín sa uvoľňuje v extrémnom množstve. Ak by sa dostal do mozgu dieťaťa, môže ho nenávratne poškodiť, dokonca ohroziť na živote. Našťastie lekári vedia aj také prípady riešiť, ak je to nutné, bábätku sa pomocou transfúzie postupne vymenia krv.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia