Najlepšie spôsoby, ako upokojiť choré dieťatko

Najlepšie spôsoby, ako upokojiť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-06 00:30:34 |

Každý rodič by bol najradšej, keby jeho dieťa bolo stále zdravé. Bohužiaľ, je to skôr sen. Najmä v prvých rokoch života deti ochorejú častejšie, lebo ich imunitný systém je nezrelý.

Keď už dieťatko ochorie, v prvom rade by sme mali zachovať pokoj. Keď sa drobček necíti dobre, prvotným inštinktom každého je poskytnúť mu čo najväčší komfort, to však nervózny rodič nedokáže. Naopak, napätie a nervozitu prenesie aj na choré dieťatku, ktoré potrebuje oddychovať a cítiť sa v rámci možností čo najpohodlnejšie. Neexistuje jediný spôsob, ako dieťa upokojiť. K dispozícii máte celý rad opatrení, ktoré môžu aj u tých najmenších drobčekov chorobu aspoň ako-tak spríjemniť. Ktoré sú to?

Držte dieťa v náručí opreté telíčkom o váš hrudník. Môžete sedieť, prechádzať sa alebo ho jemne hojdať pri hudbe hrajúcej v pozadí. Kontaktné teplo poskytuje komfort a rytmický tlkot srdca dieťatko upokojuje. Veľmi dobre na mnohé deti pôsobí kontakt koža na kožu. Niekedy pomáha čítanie príbehov alebo rozprávanie. Zvuk rodičovho hlasu pomáha dieťaťu cítiť sa bezpečne a uvoľnene.


Varovné signály detí, pri ktorých by ste mali spozornieť


Často pomáha, ak si dojčiaca mama drobčeka prikladá častejšie alebo mu ponúka mlieko z fľaše, aby zostalo po celý čas hydratované.

Ak dieťatko veľmi kašle, zatvorte sa s ním v kúpeľni a pustite sprchu, aby vznikla para. Tá uvoľňuje dýchacie cesty. Vhodné je tiež použitie zvlhčovača vzduchu alebo aspoň rozvešané mokré  bavlnené plienky alebo uteráky na radiátoroch či na postieľke, v ktorej pacient oddychuje.


Viete, ako správne znižovať u detí horúčku?


Dbajte na to, aby ste pravidelne odstraňovali nadbytočný hlien z nosa dieťaťa. Na čistenie používajte fyziologický roztok či kvapky s morskou vodou. Deťom, ktoré ešte nedokážu smrkať, čistite nos odsávačkou. Hygiena nosa je veľmi dôležitá, aby ste sa vyhli zápalu prínosových dutín či zápalu stredného ucha.

Pocity pohodlia vyvoláte u dieťatka aj kúpeľom. Ak má zvýšenú teplotu, použite vlažnú vodu, vďaka ktorej sa aspoň na chvíľu zníži jeho telesná teplota, aj keď príčinu ochorenia tým neodstránite. Teplejšia voda pomáha pri uvoľnení upchatého nosa pri nádche. Upokojujúci účinok kúpeľa zvýšite pridaním levanduľového detského oleja alebo eukaliptu. Používajte len produkty vhodné pre deti.

Niektorým deťom na upokojenie veľmi pomáha zvuk domáceho spotrebiča, napríklad vysávača, umývačky riadu či práčky, ktorý počuje z diaľky. Sú to zvuky, na ktoré si dieťa od narodenia prirodzene zvyká a v čase, keď sa necíti najlepšie, mu môžu pomôcť pri zaspávaní.

Ak dieťatko kašle a má nádchu, nechajte ho spať s mierne vyvýšenou hlavičkou. Buď zvýšte jednu stranu postieľky tak, že ju podložíte napríklad knihami alebo zloženú deku vložíte pod matrac. Deťom do jedného roka nikdy nedávajte vankúš alebo deku priamo pod hlavičku, lebo môžu znamenať riziko udusenia.

Každé dieťatko je iné a tak je potrebné nájsť najvhodnejší spôsob, ktorý ho upokojí. Kým jedno sa najlepšie cíti v náručí mamy, inému je príjemnejšie, keď leží v postieľke a vy mu držíte rúčku, prípadne ho upokojuje váš hlas. 

 

Prečítajte si tiež:

Trápi drobčeka bruško? Rotavírusy jeseň a zimu milujú

Suchý kašeľ tlmte, vlhký však nepotláčajte

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia