Aké sú pravdy a mýty o očkovaní detí?

Pravdy a mýty o
Pravdy a mýty o očkovaní
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-25 13:24:38 |

Aká je pravda o detských vakcínach? Je to cesta na ochranu zdravia pred mnohými smrteľnými chorobami? Alebo spôsobujú autizmus a zdravotné problémy?

Americký spisovateľ a novinár, špecializujúci sa na vedecké články, Seth Mnookin, autor knihy „Panický vírus: Pravdivý príbeh o medicíne, vede a strachu“ vyvrátil mylné predstavy o očkovaní. Podľa neho očkovanie môže zachrániť život.

 

Mýtus č. 1: Vakcíny spôsobujú autizmus

V roku 1998 britský doktor Andrew Wakefield publikoval článok o spojitosti MMR vakcíny (osýpky, mumps, rubeola) s autizmom. Ďalší vedci výsledky jeho výskumu negovali. Mnohé štúdie zahŕňajúce milióny detí nenašli žiadne prepojenie medzi očkovaním detí a autizmom.

 

Mýtus č. 2: Detské vakcíny obsahujú ortuť

Niektoré vakcíny obsahujú tiomerzal (etylortuť), avšak vo veľmi malých koncentráciách. Mnohé vedecké štúdie popierajú spojitosť medzi tiomerzalom, prijatým prostredníctvom vakcíny, a neurologickými chorobami a vývojovými poruchami.

 

Mýtus č. 3: Ak nedáte dieťa zaočkovať, nie je žiadne riziko

Výskyt mnohých smrteľných chorôb sa v posledných desaťročiach znížil. Je to preto, lebo vakcíny sú efektívne. Neznamená to, že choroby sa vôbec neobjavujú a že nehrozí žiadne riziko. Napríklad v roku 2010 si čierny kašeľ vyžiadal životy 10 detí v Kalifornii.

 

Mýtus č. 4: Ak odmietnete očkovanie, dieťa nebude mať žiadnu ujmu na zdraví

Vakcíny bojujú proti rizikám chorôb, keď sú podávané podľa očkovacieho kalendára. Ten je zostavený tak, aby ochránil najmenšie a tým pádom najcitlivejšie deti. Odmietnutie očkovania sa dá tak trochu prirovnať k nasledovnému: kúpite si auto a až o rok začnete používať bezpečnostné pásy.

 

Mýtus č. 5: Doktori sú platení za podávanie vakcín

Mnohí odporcovia očkovania si myslia, že pediatri dostávajú bonusy za podanie vakcíny. Mnookin potvrdzuje, že to nie je pravda.

 

Mýtus č. 6: Prirodzená imunita je najlepšia

Niektorí kritici očkovania sú názoru, že prirodzená imunita trvá dlhšie ako imunita získaná očkovaním. Je to pravda, ale len v niektorých prípadoch. Prirodzená imunita sa vyvinie na základe prekonanej choroby. Je to omnoho nebezpečnejšie ako dostať vakcínu proti chorobe.

 

Mýtus č. 7: Vakcína zabraňuje vývinu imunitného systému

Vakcíny obsahujú špecifické antigény, ktoré stimulujú organizmus k produkcii protilátok. Dnešné vakcíny dodávajú iné typy antigénov ako predchádzajúca generácia vakcín.


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: www.cbsnews.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia