Týchto 16 výziev zvládnete doma všetci: Idete do toho?

Týchto 16 výziev zvládnete
Ilustračné foto
Zdroj: foto: thinsktock.com
2021-12-08 09:30:00 |

Odratúvajú už vaše deti dni do Vianoc? Veru, o dva týždne sú tu opäť. Skráťte odo dnes každý deň malou výzvou.

Týchto 16 výziev vám okrem iného pomôže vytvoriť si veľmi jednoduché zdravé návyky. 

Deň 1

Po večeri choďte spoločne na prechádzku. Poriadne sa oblečte a prejdite sa po okolí. Okrem toho, že je to dobré pre srdce, ide o skvelú príležitosť byť chvíľu všetci spolu.

Deň 2

Odložte na určený čas elektroniku (na hodinku, dve, podľa toho, ako to u vás doma chodí). Zahrajte si všetci nejakú spoločenskú hru, prečítajte si spolu knihu alebo sa vrhnite na pečenie medovníčkov, prípadne čosi priskrutkujte. Základom je, aby to robila celá rodina spolu.  Vždy sa niečo nájde. Jednoducho, venujte sa komunikácii.

 Deň 3

Pite viac vody. Voda pomáha pri telesných funkciách, ako je trávenie a vylučovanie, zabraňuje svalovej únave a zlepšuje stav pokožky. Vysvetľujte aj deťom, že prijímanie tekutín je dôležité. Vychutnajte si dnes osviežujúci nápoj s plátkom citróna, limetky či lístkom mäty. Výborný je tiež kúsoček zázvora.

Deň 4

Dnes si vytvorte "šťastný" zoznam. Vylepte niekde na dostupné miesto doma výkres veľkosti A3 a každý z rodiny si naň bude zapisovať to, čo ho poteší. Uvidíte, že keď budete mať náladu pod psa a prečítate si ho, hneď sa vám zlepší.

Deň 5

Vyskúšajte nové zdravé jedlo. Viete napríklad ako vyzerá Romanesco alebo čo je to mišpula? Zbehnite na trh, ktorý je aj napriek lockdownu otvorený alebo do obchodu so zdravou výživou a nájdite jedno nové ovocie alebo zeleninu, ktoré každý z rodiny otestuje.

Deň 6

Vynechajte cukor. Prekonajte sa a nedajte si do kávy cukor. Deťom ponúknite namiesto keksíka ovocie. Nezabúdajte, cukor je pridávaný snáď do všetkých druhov potravín, nielen do tých sladkých. Od tohto dňa skúste znížiť doterajší príjem cukru, aspoň o trochu. Inak, pre takého "sladkojeda" je výzva vydržať deň bez klasickej sladkosti sakamentsky ťažká záležitosť. Ale ten pocit na ďalší deň fakt stojí za to!

Deň 7

Zjedzte viac ovocia a zeleniny. Tajomstvo spočíva v prístupnosti. Keď si nachystáte umyté ovocie, zeleninu alebo natrhaný šalát na stôl alebo pripravíte do chladničky, skôr si každý niečo „uchmatne“, ako keď si ho musí pripravovať sám.  

Deň 8

Každý člen rodiny urobí jednu láskavosť. Zanesiete spoločne vtáčikom semienka do búdky. Vytriedite hračky, ktoré sú deti ochotné darovať na charitu. Pošlete malú sumu útulku pre zvieratká. Zapojíte sa do niektorej z charitatívnych akcií. Možností je veľa, od tých najmenších láskavostí až po väčšie. Malé skutky láskavosti budujú v ľuďoch empatiu a navodzujú dobrý pocit.

Deň 9

Zacvičte si všetci spoločne – buď doma alebo sa vyberte von. Od dnešného dňa cvičte spoločne aspoň 25 minút raz do týždňa pravidelne.

Deň 10

Maľujte si spolu alebo sa pustite do spoločnej výroby vlastných vianočných ozdôb. Nezabúdajte, dôležitá nie je dokonalosť výsledku, ale príjemné rodinné chvíle.

Deň 11

Dajte sa do planku a vydržte v tejto polohe 20 sekúnd. Od dnešného dňa robte plank aspoň dvakrát do týždňa a vždy si pridajte 5 sekúnd. I keď to vyzerá veľmi jednoducho, v skutočnosti je to celkom náročný cvik. Vďaka nemu si však spevníte telo a poďakuje vám aj chrbtica. Nevzdávajte to!

Deň 12

Všímajte si cielene dobré skutky, ktoré sa dejú okolo vás. Je bežné, že to dobré prehliadame. Pochváľte každého za nejakú maličkosť a učte všetkých členov rodiny vďačnosti.

Deň 13

Zacvičte si vonku. Poriadne sa oblečte a vybehnite na pol hodinku von. Poskáčte si, pobehajte... Je to zdravšie ako sledovať relácie o posilnení srdca či utužovaní zdravia v televízore.

Deň 14

Vyskúšajte novú aktivitu. Porušte rutinu tým, že skúsite niečo iné ako obvykle. Vyjdite zo svojej komfortnej zóny a nové dobrodružstvo môže začať.

Deň 15

Dnešný deň začnite s jogou. Jej priaznivci nedajú dopustiť na účinky jogových cvičení - rozhýbu mozog, znižujú stres. Joga je dobrá tiež pre deti. Pediatri hovoria, že je užitočná dokonca aj pri liečbe astmy, autizmu a ďalších porúch.

Deň 16

Choďte spať skôr ako obvykle. Snažte sa spať minimálne 7 alebo 8 hodín. Posilníte si imunitu. A budete mať dosť energie na Štedrý deň, ktorý je už naozaj za dverami :)

Deň 17

A sú tu... VIANOCE...Túľte sa! Túlenie znižuje krvný tlak, podporuje imunitu, deťom pomáha pri správnom duševnom vývoji a uvoľňuje oxytocín, tzv. hormón lásky. Pustite si koledy, vianočné filmy, hrajte sa a bláznite sa. A spomínajte na tých, ktorí už nemôžu byť s vami a sú vašimi anjelmi strážnymi. Každý, koho sme milovali, žije v našich spomienkach navždy. 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: hj

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia