Čokoláda rastie zo zeme, myslia si deti

Čokoláda rastie zo zeme,
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-05-27 00:01:43 |

Vedomosti detí o prírodnom svete sú úbohé. Mnohí malí Britovia si myslia, že čokoládové tyčinky rastú zo zeme a netušia, čo je to rýľ. Ktovie, ako by dopadli deti na Slovensku...

Dúfajme, že u nás by podobný prieskum, ktorý odhalil šokujúce nedostatky britských detí vo vedomostiach o prirodzenom svete, ktorý ich obklopuje, priniesol povzbudzujúcejšie výsledky. Zdá sa to až neuveriteľné, no jedno z 20 detí do desať rokov vo Veľkej Británii naozaj verí, že čokoláda rastie zo zeme a ešte o niečo viac ratolestí si myslí, že kvety sú umelé. Jedno z troch ani netuší, že zemiaky sa pestujú na poli a pomenovanie náradí používaných v záhrade bol pre ne úplný galimatiáš. V aktuálnom prieskume britského nákupného kanála QVC, ktorého vzorku tvorilo 2000 rodičov a detí, nedopadli zrovna najlepšie ani dospeláci. Až 12 percent z nich, čo je zhruba jeden z desiatich, nedokázalo rozpoznať gaštan znázornený na obrázku.

 

Deti by záhradníčili rady

Murársku lyžicu nepoznalo 27 percent detí a 20 percent nedokázalo identifikovať tulipán. Z prieskumu vyplýva, že 20 percent rodičov sa v živote nevenovalo záhradkárčeniu, aj keď táto aktivita skončila na vrchole ankety obľúbených detských činností zdieľaných spolu s rodičmi. Tráviť viac času v záhrade s potomkami si však praje až 90 percent oslovených rodičov.

„Keď spolu s dieťaťom zasadíte nejakú rastlinku a potom ju pozorujete ako rastie, je to preň naozaj čarovný a emocionálny zážitok,“ hovorí detská psychologička Pat Spungin. Zdôrazňuje, že záhradkárčenie je tiež veľmi užitočným vzdelávacím nástrojom, ktorý ukazuje deťom hodnotu tvrdej práce a dáva im potešenie zo starostlivosti o rastúcu zeleň. Z prieskumu vyplynulo, že aj keď štvrtina dospelých prácu v záhrade a sledovanie rastu kvetín, ovocia a zeleniny v detstve zbožňovalo, v súčasnom uponáhľanom svete ako by na tieto čarovné chvíle a skvelú životnú skúsenosť zabudli.

Práca v záhradke rozširuje deťom obzory

„Starostlivosť o rastlinky je ideálnou protiváhou svetu, v ktorom deti sledujú rýchlo sa pohybujúce obrázky na obrazovkách televízorov a monitoroch počítačov,“ konštatuje Spungin. Pripomína, že navyše je to skvelý spôsob, ako intelektuálne stimulovať dieťa, ktoré takto pochopí odkiaľ pochádza jedlo či ako fungujú kvety. Horšie dopadli v prieskume deti z veľkých miest, ktoré majú menej príležitostí dostať sa do kontaktu s prírodou vo forme záhradníčenia. Pre deti na vidieku sú tieto veci omnoho prirodzenejšie.

Aspoň malú záhradku si možno založiť a starať sa o ňu aj na sídlisku pred činžiakom alebo sa spojiť so susedmi, ktorí už nejakú v okolí majú. Dá sa vyrobiť tiež doma na balkóne, kde si môžu deti pestovať kvetinky, bylinky alebo nenáročnejšie druhy zeleniny. 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons
Zdroj: dailymail.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia