Šesť chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť pri návrate detí do školy

Šesť chýb, ktorým by
Ilustračné foto
Zdroj: lifehacker.com
2022-08-22 15:30:00 |

Ja som muž na tejto fotke. Neverím veľmi súčasnému vzdelávaciemu systému, ale keď syna odprevádzam do školy, rok čo rok sa tvárim nadšene a tvrdím, že škola je super!

Je to výzva. Nerád klamem, ale snažím sa sám seba presvedčiť, že moje vlastné pocity a negatívne spomienky na školu nie sú univerzálne, každý má inú skúsenosť. A aj keď pre mňa bola škola nočnou morou, veľa ľudí sa v nej niečo naučilo a pripravila ich na život. Tak dáva šancu myšlienke, že aj môj syn si z týchto rokov niečo do života odnesie.

Uľahčite svojmu dieťaťu prechod z prázdnin do školy tým, že sa vyhnete týmto najčastejším bežným chybám, ktorými dosiahnete presný opak. Ktoré sú to?

1. Opätovný nástup do školy emocionálne silno prežívame

Môže byť emočne drsné nechať dieťa v škole v prvý deň, najmä v nižších ročníkoch, ale vaša reakcia mu skutočne udáva tón. Svoje pocity obáv, ochrany alebo smútku by ste mali zmierniť a kontrolovať. Vyhnite sa plačlivým scénam v prospech sebavedomého „Milujem ťa a viem, že to zvládneš skvelo,“ a potom si pokojne poplačte v aute.

2. Nedostatočne sa na školský rok pripravíme

Viete, že dieťa bude potrebovať rôzne zásoby a nové oblečenie, takže si naplánujte nákupy ešte počas prázdnin. Zistite si zoznam pomôcok a zošitov potrebných do školy a aspoň tie základné nakúpte tiež. Ak si všetko necháte až na začiatok školského roka, začne s nervozitou a chaosom, čo má vplyv aj na výkon školáka a jeho schopnosť sústrediť sa.

3. Neuchovávame si bločky

Nákupy pred školským rokom bývajú často dosť „hŕŕŕ“, preto určite nie je na škodu odkladať si zo všetkého účtenky, keby bolo potrebné niečo vymeniť alebo vrátiť. Či už sa to týka oblečenia, prezuviek či školských potrieb.

4. Minimalizujeme detské emócie

Neznevažujte ani neminimalizujte skúsenosti svojho dieťaťa, či už sú negatívne alebo pozitívne. Toto pravidlo sa vzťahuje na rodičovstvo vo všeobecnosti, ale je obzvlášť dôležité a relevantné v čase návratu do školy. Zdá sa jednoduché zbaviť dieťa úzkosti zo školy vyhlásením tipu: „Nič sa neboj, nástup do školy nie je nič veľkého.“ Majte na pamäti, že pre dieťa je to veľká vec, takže ho počúvajte a bavte sa s ním o jeho pocitoch, ktoré nástup do školy sprevádzajú.

5. Nezačíname včas s režimom

Ak má vaše dieťa leto s relatívne voľným režimom, pravdepodobne spí v iné hodiny ako počas školského roka. Škola nie je láskavá k nočným sovám, takže je dobré, aby sa školák aspoň jeden-dva týždne pred začiatkom školského roka začal ukladať do postele skôr. Samozrejme, je vašou úlohou na to dohliadnuť.

6. Angažujeme sa málo alebo príliš

Podstatou rodičovstva je správne odhadnúť, kedy je vhodné nechať dieťa, aby si veci riešilo samo a kedy je potrebné zakročiť. Začiatok školského roka je ideálny čas na vyladenie prístupu k samostatnosti dieťaťa. Vo všeobecnosti by sme mali byť dieťaťu oporou a nápomocní a zároveň mu umožniť dostatočnú nezávislosť, aby sa učilo a rástlo z chýb a výziev.

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az
Zdroj: lifehacker.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia