Čo čaká dnes prváčikov?

Čo čaká dnes prváčikov?
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2020-09-02 00:30:00 |

Nástup do školy môže byť pre prváka riadne stresujúci. Aj keď sa na školu teší a páči sa mu nová taška, tento deň je pre každého drobca výnimočný a hlavnú úlohu v ňom hrá on sám.

Dieťa sa nástupom do školy dostáva do neznámeho prostredia a nevie, čo môže očakávať. Zmena prostredia, zmena učiteľov, zmena kamarátov a pribúdajúce povinnosti, to všetko je pre začínajúceho žiaka príliš veľká záťaž. Dieťa sa musí prispôsobiť novým pravidlám, musí sa naučiť veľa nových poznatkov. Malo by byť disciplinovanejšie, už nebude mať toľko času na oddych a relax ako v škôlke či ako v posledných týždňoch počas zmeneného režimu pre koronavírus. Práve preto nie všetci prváci sú schopní tieto nároky, ktoré sú na nich kladené v prvej triede, zvládať bez problémov.

Aké zmeny na prváka čakajú?

-  zmena prostredia,

-  zmena pedagógov a vychovávateľov,

-  strach z nepoznaného (či sa môže prihlásiť, vzdialiť na toaletu, vysloviť svoj názor, posťažovať sa, ak mu bolo ublížené, či zvládne dané úlohy, či si nájde priateľov, aká bude pani učiteľka, či sa bude môcť ešte hrať a podobne),

-  strata kamarátov, ktorí nenastúpia spolu s ním do tej istej základnej školy,

-  nové náročnejšie povinnosti (napríklad písanie domácich úloh),

-  zmena denného režimu (strata času na oddych - poobedný spánok),

-  prispôsobenie sa školským pravidlám, systému a požiadavkám (hlásenie sa, čakanie na vyvolanie, systém aktívnej pozornosti počas hodiny a čas oddychu počas prestávky a podobne),

-  zmena sústredenia pozornosti (dieťa musí byť disciplinovanejšie, musí pozornosť sústrediť na učiteľa, reagovať na otázky, ktoré sú mu kladené, spoznávať a učiť sa nové poznatky,...),

-   zvyčajne vydržať sústredene sedieť 45 minút,

-   hodnotenie jeho výkonov, na ktoré nemuselo byť dieťa zvyknuté,

-   dieťa sa musí naučiť byť sebestačné, organizovať si samo čas (čas zjesť desiatu cez prestávku, pripraviť si pomôcky,...).

Keďže tohtoročný nástup do školy je úplne iný ako sme zvknutí, na novú situáciu si musíme zvykať všetci. S deťmi, nielen s tými najmenšími, by sme sa mali doma porozprávať o nosení rúšok a pripomínať im časté umývanie rúk. Pre koronavírus budú školy vyžadovať väčšiu disciplínu.  

Centrálny informačný portál rezortu školstva radí, ako konkrétne malému prváčikovi možno pomôcť, aby novú životnú etapu zvládol čo najlepšie: 

Čo by mali urobiť rodičia

Je dôležité dieťaťu vysvetliť, čo sa od neho v škole bude očakávať a aké budú jeho povinnosti. Povzbudzujte ho, poukážte na kladné stránky jeho osobnosti, na to, čo už zvládlo a dokázalo.

Buďte trpezliví. Dieťaťu môžu ísť prvé dni domáce úlohy veľmi ťažko, nedokáže sústredene sedieť. Celý deň sedelo v škole a muselo byť pozorné a môže byť nervózne z toho, že to isté musí robiť aj doma. Pozitívne ho motivujte, zaujímajte sa o to, čo sa v škole naučilo, pýtajte sa ho na kamarátov.

Rozprávajte sa s ratolesťou o tom, ako sa jej v škole páčilo, prípadne čo sa jej nepáčilo. Je dôležité, aby dieťa cítilo v rodičoch oporu, aby vedelo, že nech by malo akýkoľvek problém, môže sa na nich obrátiť a že na nové, preň momentálne ťažké povinnosti, nie je úplne samo.

V prípade, že sa dieťa začne chodenia do školy obávať, je potrebné zistiť hneď, v čom je problém a čoho sa bojí. Nemusí totiž zákonite ísť o vážny problém, ako je napríklad šikanovanie, ale môže byť za tým nedorozumenie alebo niečo podobné, čo sa dá vyriešiť chápavým rozhovorom s dieťaťom alebo triednym učiteľom.

Nástup dieťaťa do školy je zmenou i pre samotných rodičov, dieťa má nové povinnosti (napríklad domáce úlohy), ktoré menia režim a voľný čas i v rodine. Rodič by však nemal nahlas hovoriť o svojich obavách a negatívnych skúsenostiach so školou. Nemal by pred dieťaťom hovoriť o obmedzovaní a trestoch. Nestrašte prváčika príliš ťažkými a nezvládnuteľnými úlohami, ktorého ho čakajú.

Dôležité je dopriať dieťaťu aj čas na hru a oddych. Môže mať totiž strach aj z pocitu, že už sa nikdy nebude môcť hrať. Vysvetlite mu, že aj napriek novým povinnostiam, ktoré si musí plniť, stále bude mať po ich splnení priestor aj na hry.  Nie je vhodné, aby dieťa, ktorému domáce úlohy zaberú veľa času, bolo hneď po ich napísaní poslané do postele a nemalo tak čas na vlastné aktivity, fantáziu, odreagovanie a hru. Vždy si nájdite čas aj na spoločné aktivity, ako sú vychádzky či nejaký šport.

Rozvrhnite si čas tak, aby ste dieťaťu mohli pomáhať v prvých dňoch  pri systematickom spôsobe učenia a príprave na vyučovanie. Mali by ste mu vždy skontrolovať domáce úlohy a denne si pozrieť žiacku knižku či zrkadielko. Môže tam byť dôležitý odkaz od triedneho učiteľa, na ktorý dieťa zabudlo.

Dbajte na to, aby ste dieťaťu zabezpečili aj mimoškolskú aktivitu, aby sa mohlo od svojich povinností odpútať a rozptýliť. Je dobré, ak si samo povie, čo ho zaujíma a čomu by sa chcelo venovať. Rodič môže dať dieťa i na dva krúžky, jeden oddychový (tanec, šport a pod.) a druhý náučný (napríklad jazyky). Treba však zohľadniť pri výbere mimoškolskej aktivity danosti dieťaťa, aby nebolo zbytočne preťažené a unavené.


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia