Pohoda pri stole? Jedlo deťom pokrájajte

Pohoda pri stole? Jedlo
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-05-05 00:01:37 |

Spoločné stolovanie je aj u vás večným bojom s neposednými potomkami? Stačí vraj malý trik a všetko môže byť inak. Vedci tvrdia, že len treba pokrájať jedlo na malé kúsky.

Zdá sa vám táto teória pritiahnutá za vlasy? Za úspech neručíme, no za vyskúšanie nič nedáte. Experti  zo súkromnej Cornell University v meste Ithaca v štáte New York tvrdia, že ak ponúknete ratolestiam pri jedálenskom stole malé kúsky potravín, ktoré môžu naberať vidličkou, ich správanie sa zlepší. Nebudú sa doťahovať so súrodencami ani inak vymýšľať. Pri prežúvaní malých kúskov na to  jednoducho nebudú mať čas a vy si užijete pri stole pohodu.

Platí to najmä na deti vo veku 6 až 10 rokov. Práve ratolesti v tejto vekovej kategórii podľa štúdie pri stole najviac vymýšľajú, bavia sa medzi sebou a nepočúvajú dospelých, keď im predložíme potraviny vcelku – napríklad jablko alebo kuracie stehno a podobne.

Deti s nepokrájaným jedlom sú hlučnejšie

Počas dvojdňového experimentu vedci z Cornell University pozorovali 12 detí v letnom tábore.  Cez obed ich rozdelili do dvoch skupín – deťom pri jednom stole naservírovali kurča s kosťou vcelku a pri druhom vykostené kuracie mäso nakrájané na kúsky. Na nasledujúci deň skupiny vymenili. Výsledok bol naozaj prekvapujúci – po obidva dni boli deti, ktoré jedli nevykostené a nepokrájané mäso, podstatne hlučnejšie.

„Dvojnásobne menej počúvali  dospelých a tiež boli dvojnásobne agresívni voči sebe,“ referuje Brian Wansink, ktorý sa na štúdii podieľal.  Aj keď pripúšťa, že krájanie detského jedla nevyrieši všetky problémy so správaním potomkov a spoločné stolovanie sa nestane ako šibnutím prútika dokonalou oázou pokoja, odporúča rodičom tento spôsob vyskúšať.


Foto: wikimedia commons
Zdroj: thehealthsite.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia