Do piatich rokov vraj nebude so škôlkami problém

Do piatich rokov vraj
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2015-01-06 14:01:37 |

Dostať dieťa do materskej školy je u nás v súčasnosti občas väčším problémom ako uspieť na prijímačkách na prestížnu univerzitu. Rezort školstva sľubuje zmeny.

Ak riešite problém s nedostatkom miest v škôlkach vo vašom okolí, zámer ministerstva školstva vyriešiť ho do piatich rokov vám asi veľmi nepomôže. Ženy, ktoré majú ratolesti zatiaľ iba v pláne, by to však mali mať jednoduchšie. Rezort školstva tvrdí, že do roku 2020 by sa do materských škôl malo dostať až 95 percent detí vo veku 4 až 6 rokov. Už začiatkom tohto roka plánuje vypísať výzvy pre mestá a obce, ktoré sa môžu uchádzať až o 10 miliónov eur na zvýšenie kapacít v škôlkach.

Zriaďovatelia môžu peniaze využiť na prístavby, nadstavby, znovu zadaptovanie priestorov bývalých materských škôl a detských jasieľ na triedy materských škôl, ale aj iných priestorov, napríklad nedostatočne využívaných častí základných, v krajnom prípade aj stredných škôl a využívať ich ako elokované pracoviská niektorej z existujúcich materských škôl. Možná bude tiež výstavba úplne nových škôlok alebo kombinácia viacerých riešení. Všetko to bude závisieť od miestnych podmienok.

Škôlky stíhajú čím ďalej, tým menej

Počet nevybavených žiadostí o prijatie do škôlky sa rapídne zvyšuje. Kým v roku 2004 nevyhoveli 1 679 deťom, v roku 2013 to už bolo takmer 9 700 nevybavených žiadostí. Najväčší problém s miestami v škôlkach je v Bratislavskom kraji, ktorý tvorí takmer polovicu neuspokojených žiadostí, v ostatných krajoch sa pohybuje od päť percent (Banskobystrický) po 10 percent (Žilinský).

Najhoršia situácia je v okresoch Bratislava II(Ružinov, Vrakuňa, Podunajské Biskupice), Bratislava V – (Petržalka, Rusovce, Jarovce, Čunovo), málo miest je tiež v Senci, v treťom bratislavskom okrese – (Nové Mesto, Rača, Vajnory),štvrtom bratislavskom okrese (Karlova Ves, Dúbravka, Lamač, Devín, Devínska Nová Ves, Záhorská Bystrica). Dostať dieťa do škôlky je nočnou morou aj pre rodičov z okresov ŽilinaTrnava.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az, iedu.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia