Keď sa batoľa s láskou zahryzne do mamy alebo Máme doma „piraňu“

Keď sa batoľa s
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-02-29 11:30:47 |

Batoľatá sú tie najúžasnejšie a najkrajšie stvorenia. Veľké oči, guľatá pusinka a tie maličké a krásne biele zúbky. Tie vedia byť občas nebezpečné...

Ale čo keď vyceria svoje malé roztomilé tesáčiky a už ich nič nezastaví? Prečo mnohé batoľatá reagujú na niektoré situácie hryzením? Najčastejšie sa tak s chuťou zahryznú do mamičky, súrodencov či malého kamaráta. Sú tieto deti zlé, nevychované či rozmaznané?

Hryzenie je veľmi časté už v ranom detstve. Dojčatá a batoľatá hryzú z rôznych dôvodov, napríklad im idú zúbky alebo objavujú nové hračky či predmety ústami.

Hryzenie môže byť tiež spôsob, ktorým si batoľatá chcú získať pozornosť alebo vyjadriť, ako sa cítia. Frustrácia, hnev a strach sú silné emócie a keďže batoľatá ešte nevedia rozprávať a teda nemôžu povedať, ako sa cítia, môžu sa zahryznúť a tým povedať: „Venujte mi pozornosť!“ alebo „To sa mi nepáči!“

Hryzenie sa objavuje o niečo častejšie u chlapcov ako u dievčat medzi prvým a druhým rokom. No ako sa drobcom začínajú drať von prvé slovíčka, hryzenie ustupuje.

Poznáme 7 najčastejších dôvodov, prečo malé deti hryzú:

  • Mnohé deti tak vyjadrujú svoj strach. Aj keď väčšina prejaví svoj strach slzami, sú aj také detičky, ktoré ho premenia v určitý druh agresie.
  • Niektoré deti tak dávajú najavo svoju frustráciu z určitej veci či situácie. Jednoducho nevedia, čo v takej situácii robiť a ako sa zachovať, tak začnú hrýzť.
  • Malá batoľatá a dojčatá niekedy hryzú, keď sú hladné.
  • Dojčatá môžu hrýzť aj vtedy, keď im rastú zúbky. Vtedy ich totiž svrbia či bolia ďasná.
  • Niektoré malé deti sa tak hrajú. Ony uhryznú, vy zajačíte - ste pre nich úžasnou pištiacou hračkou!
  • Snažia sa získať pozornosť - a to akúkoľvek. Napríklad, ak sa narodí súrodenec, alebo sú v jasličkách a cnie sa im.
  • Deti tiež môžu hrýzť, pretože sa im táto taktika v určitej situácii jednoducho vyplatí.

Ak váš drobček hryzie všetko a všetkých, verte, nie ste v tom sami. Aj v tomto momente určite niekde dajaké roztomilé bábätko hryzie z lásky svoju mamičku.

Fotogaléria


Foto: gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: handinhandparenting.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia