Toto je 10 najdôležitejších zásad výchovy

Toto je 10 najdôležitejších
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2018-10-07 00:30:51 |

Výchova detí je jednou z najťažších úloh. Každý z nás sa občas dostane do slepej uličky. Neznamená to však, že nie sme dobrí rodičia.

Nikto nie je dokonalý a tak sa aj tí najdokonalejší rodičia občas pri výchove ocitnú na strane tých bezradných. Univerzálna rada, ako na deti neexistuje, no odborníci majú po ruke 10 zásad, ktorých by sme sa mali pri výchove držať. Ktoré sú to?

1. Buďte rodičom, nie priateľom! Nechajte dieťa, nech sa na vás niekedy hnevá. Zmierte sa s tým, že občas to tak je. Alternatívou je nepríjemné dieťa, ktoré nepozná hranice. Nechajte ho občas zlyhať. Ak to neurobíte, kedy sa má naučiť vysporiadať so životnými vzostupmi a pádmi? Nikto nie je v živote iba úspešný.

2. Nenadávajte, nepoužívajte urážlivé výrazy ani bitku. Deti sa učia správať od vás. Ak v detstve budú počúvať nadávky a dostávať bitky, nenaučia sa zvládať konflikty inak ako agresiou a podlosťou. Keď máte pocit, že od jedu vybuchnete, zoberte si oddychový čas, odíďte na chvíľu a upokojte sa. Ak vám „rupnú nervy“, vysvetlite deťom prečo sa tak stalo a čo si prajete, aby sa zmenilo. Vhodnejší ako výbuch hnevu je odmeraný tón hlasu, na ktorý deti skôr reagujú.

3. Keď sa dieťa dostane do puberty, nestrácajte sa v detailoch a nezameriavajte sa príliš na jeho každodenné správanie a nálady. Toto obdobie je ťažké, preto sa treba obrniť trpezlivosťou a riešiť iba naozaj podstatné záležitosti a výrazné odchýlky od „normálneho“ správania.

Nezabúdajte, že v tomto období rodičia narobia vo vzťahu k deťom často veľké chyby, ktoré ich sprevádzajú aj do konca života. Myslite na to, že o pár rokov bude môcť dieťa opustiť domov a bude mať právomoc rozhodnúť, či má záujem zostať s vami v kontakte alebo nie. Čím viac sa zameriate na budovanie otvoreného a demokratického vzťahu už v detstve, tým pevnejší vzťah budete mať v období puberty a dospelosti.

4. Ak dieťaťu hovoríte jednu vec opakovane (napríklad, aby sa prišlo navečerať), až kým neodpovie, školíte ho k tomu, aby vás ignorovalo. Naučte sa povedať mu to raz a dôrazne, maximálne s jedným zopakovaním. Nenaučte ho na to, že o všetko žiadate minimálne päťkrát.

5. Ak je to možné, používajte prirodzené dôsledky. Rodičia majú často pocit, že musia deti za určité správanie potrestať alebo na ne nakričať, no niekedy úplne stačí nechať ich pocítiť realitu života. Ak si napríklad dieťa odmieta ráno obliecť bundu, nechajte ho ísť von bez nej. Ak si neuprace izbu,  nechajte hračky stratiť sa. Dajte si tú námahu, pozbierajte ich v jeho neprítomnosti do škatule alebo vreca a schovajte. Keď nechce jesť večeru, nechajte ho hladné, za jednu noc určite od hladu nezomrie. Nečakajte, že po jednej negatívnej skúsenosti sa dieťa úplne zmení, no po čase používanie prirodzených dôsledkov na jeho správaní určite zaznamenáte.

6. Riešenie problému je to, čo by malo nahradiť trest. Trestanie je donucovacia manipulatívna taktika, ako dostať deti tam, kam chceme. V skutočnosti však takýmto spôsobom vytvárame tyranov, lebo trest nijako nerozvíja charakter a empatiu. Naučiť dieťa poslušnosti prostredníctvom sily a strachu je to posledné, o čo by sme sa pri výchove mali snažiť. Neprijateľným správaním nám dieťa dáva najavo, že má nejaký problém.

7. Naučte dieťa pochopiť význam slova disciplína bez používania trestov. Všetko je to o správnom vysvetlení a príklade. Premýšľajte o sebe ako o učiteľovi, ktorý mu vysvetlí, prečo je potrebné nastaviť limity, ktoré musí dodržiavať. Dieťa by malo pochopiť, že limity sú tu pre jeho dobro a bezpečnosť. Vstupnou bránou pre spoluprácu s dieťaťom je rešpekt!

8. Môže sa vám to zdať neuveriteľné, keď máte pocit, že dieťa robí všetko pre to, aby vás čo najviac nahnevalo, no všetky deti chcú naozaj svojich rodičov potešiť. Nič neurobí ratolesť šťastnejšou a pyšnejšou ako keď ju pochválite. Vyskúšajte to. Pochvala je pre deti hnacím motorom a určite dokážete aj vy nájsť každý deň aspoň jeden jediný dôvod, pre ktorý by ste mohli to svoje pochváliť.

9. Buďte dôslední – nekonzistentná výchova vedie k negatívnemu správaniu u detí. Tým, že budete pri výchove nedôslední, v dieťati budete živiť nádej, že mu všetko „prejde“.

10. Problémom dieťaťa je, že keď niečo chce a nevie ako to dosiahnuť, začne sa správať nevhodne. Rodič sa zameria na to, ako sa správa a nie na to, čo by chcelo. Skúste zabrzdiť a vrátiť sa na začiatok – prečo sa začalo správať hlúpo a vysvetliť mu, prečo nemôže dostať to, čo chcelo. Často sa týmto vyrieši omnoho viac.

Prečítajte si tiež:

Sedem vecí, o ktorých deti nemusia vedieť

Päť dôvodov, prečo deti rešpektujú viac jedného rodiča

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia