Mamy a dcéry: Sú ich vzťahy vždy dokonalé?

Mamy a dcéry: Sú
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-13 00:30:16 |

Nie každá dcéra má s mamou ideálny vzťah. Veru, občas vedia byť poriadne komplikované Nájdete sa v niektorom z nich?

Každý očakáva, že vzťah matka a dcéra bude všade ideálny.  Predsa len ide o rovnaké pohlavie, mamy sa vidia v dcérach, tak prečo by to nemalo fungovať. Najideálnejšia predstava je tá, keď sa z matky a dcéry stanú tie najlepšie priateľky, trávia spolu veľa času a žijú v šťastí a harmónii. Ale skutočný život prináša aj skutočné problémy. Mnoho vzťahov mama a dcéra je napätých priam toxických kvôli rozdielnym typom osobnosti. Aké matky môžete stretnúť? A ako ovplyvňujú svoje dcéry?

1. Opovrhujúce

Tieto typy matiek úspechy, túžby a záujmy svojich dcér považujú za bezvýznamné, málo zmysluplné. Neustále im opakujú, aké úspešné boli ony, čo dosiahli a kde by mohli byť dcéry, keby ich počúvali. Tie v dospelosti trpia pochybnosťami o vlastných potrebách, svoje emócie dávajú na druhú koľaj, pretože ich považujú za nedôležité, cítia sa menejcenné.

2. Všetko kontrolujúce

Mamy, ktoré netušia, čo ich dcéry v skutočnosti chcú a potrebujú. Dohliadajú na každý krok, pretože sú presvedčené, že vedia, čo je pre ich deti najlepšie. Dcéry sa v dospelosti cítia neisto a bezmocne.

3. Citovo nedostupné

Sú matky, ktoré svojim dcéram nevedia prejaviť city, abstinuje fyzický kontakt, objímanie, nereagujú, keď dieťa plače. Do tejto skupiny patria aj také, ktoré z nejakého dôvodu svoje deti opustia. Akokoľvek to je, deti týchto matiek cítia celoživotne bolesť a zmätok, neustále prehodnocujú, kde urobili chybu, keď ich mama opustila, alebo neprejavovala city.

4. Nerešpektujúca hranice

Opakom citovo nedostupnej matky je nerešpektujúca. Jej život a život dcéry je tak poprepletaný, že v tomto vzťahu neexistujú žiadne zdravé hranice. Mamy žijú životom svojich detí, ich úspechmi aj zlyhaním. Všetko s nim prežívajú. Deti nemajú žiadny priestor, realizovať sa, neustále sú pod dohľadom. Dcéra v dospelosti zisťuje, že je kópiou svojej matky a že v podstate nemá vlastnú identitu.

5. Nepriateľské

Tieto mamy majú vždy pravdu, milujú argumentáciu, no kritika im nerobí dobre. Nediskutujú. Sú príliš kritické, znevažujú činnosti svojich dcér, zvyknú  žiarliť alebo dokonca s nimi súťažiť. Potomkovia si v dospelom živote ťažko nachádzajú cestu k úspechu, chýba im sebavedomie.

6. Nespoľahlivé

Dcéry týchto matiek nikdy nevedia, na čom sú. Pochváli ma, alebo zase sa za niečo na mňa nahnevá? Môže to byť skutočne mätúce. Raz je príliš kritická, na druhý deň vychváli do nebies. Svojim správaním len zasieva v dcére neistotu a nepriebojnosť.

7. Sebecké

Tieto matky sú narcistické, veľmi im záleží na tom, čo si o nich iní myslia, musia vyzerať najlepšie, všetko musí byť naj, majetok, práca, sociálne postavenie. Potrebujú ukázať, že majú dokonalý život. Jej vzťah s deťmi je často povrchný. Tie sú v dospelosti zmätené, cítia sa izolovane a nemilovane.

8. Správajúce sa ako dieťa

Ako rodičia starnú, očakávame, že v určitom okamihu sa budeme musieť o nich starať my. Vrátiť im starostlivosť, ktorú nám v detstve dali. No mnoho detí sa stará o svoje matky po celý život, od útleho detstva. Stávajú sa pomocníkmi, opatrovateľmi, pričom majú oveľa väčšiu zodpovednosť, než je vhodné vzhľadom na ich detský vek. Tieto matky mali deti pravdepodobne veľmi skoro, alebo prišlo viac detí po sebe a nedokázali sa o ne postarať. Niekedy môžu byť závislé od alkoholu alebo drog, alebo trpia depresiou. Vo väčšine prípadov dcéry prevezmú rolu matky a starajú sa o rodinu. V dospelosti však môžu trpieť depresiou, smútkom, pretože si neužili detstvo a museli skoro dospieť.

Prečítajte si tiež:

HVIEZDY: Aký typ mamy ste podľa znamenia?

Šťastné mamy poznajú týchto 10 tajomstiev


Foto: thinkstock.com
Zdroj: pp

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia