Deti sa potrebujú aj nudiť

Deti sa potrebujú aj
Ilustračné foto
2016-03-31 00:30:33 |

Detská nuda. Slovo, ktoré v rodičoch vyvoláva potrebu organizovať a vymýšľať pre ratolesti neustále nové a nové aktivity. Je ale v skutočnosti nuda pre deti naozaj taká zlá?

„Nudím sa.“ Určite túto vetu už predniesla aj vaša ratolesť. Niektoré sa nudia už v štyroch rokoch, iné sa začnú nudiť o trochu skôr, iné neskôr. Automatickou reakciou mnohých rodičov je to, že dieťa prihlásia na niekoľko krúžkov a vymýšľajú rôzne aktivity, pri ktorých sa budú môcť zabaviť. Často na úkor svojich záľub a potrieb uprednostnia „zabávanie“ dieťaťa. Aký je najlepší spôsob na zahnanie detskej nudy? Je vlastne nuda problémom? Ak áno, ako to vyriešiť?

VIDEO: Ako sa hrať s dieťaťom, aby to bavilo aj rodičov?

„Keď dieťa hovorí, že sa nudí, v skutočnosti to môže byť znamením, že potrebuje viac času na neštruktúrovanú hru, nie na štruktúrované aktivity, po ktorých rodičia často siahnu,“  hovorí psychologička Laura Markham. Ako vysvetľuje, neštruktúrovaný čas, teda čas, keď sa nudia, dáva deťom možnosť preskúmať svoj vnútorný aj vonkajší svet. „To u dieťaťa rozvíja fantáziu, tvorivosť, predstavivosť. Vďaka neštruktúrovanému času objavuje vlastné emócie,“ konštatuje.

Ak dieťa bude neustále zamestnané krúžkami a inými organizovanými aktivitami alebo bude čas tráviť pri televíznej obrazovke či inej elektronike v podobe tabletov, smartfónov a podobne,  „nenaučí sa reagovať na záchvevy svojho srdca, ktoré ho môžu doviesť k skúmaniu chýb na chodníkoch (čo napríklad Albert Einstein robil celé hodiny), k stavaniu pevnosti na dvore, monštra z hliny, k napísaniu poviedky alebo skladby či k vytvoreniu divadelného predstavenie v hlavných úlohách s kamarátmi zo susedstva,“ opisuje Markham. Ako zdôrazňuje, vášne sú to, čo robí život zmysluplným, ale možno ich vnímať iba vtedy, keď dostaneme voľnú ruku, aby sme ich mohli skúmať a sledovať.


Päťročné deti sú najzábavnejšie, 10-ročné sú "peklo"


Veľmi dôležitou skúsenosťou pre dieťa je podľa psychologičky aj to, aby sa naučilo samostatne rozhodnúť o tom, ako neštruktúrovaný čas využije. Ak sa to nenaučí v detstve, nenaučí sa to nikdy. Naučiť sa efektívne a dobre riadiť čas je jednou z najväčších výziev aj u dospelých. „Trocha nudy preto deťom určite nezaškodí, naopak, môže pre ne urobiť veľa dobrého,“ zdôrazňuje.

Keď deti hovoria o nude, môže to byť preto, lebo ich čas je vždy tak štruktúrovaný, že bez organizovania nie sú schopné vymyslieť samostatne pre seba nijaký zaujímavý program. U starších detí je nuda spojená najmä s tým, že väčšinu času trávia zabávaním sa pri obrazovkách, ich vnútorný svet je príliš chudobný a tak nedokážu zo seba „nič vydolovať“. Bohužiaľ, súčasná doba produkuje deti závislé od obrazoviek, čo mení štruktúru mozgu a tvorivosť, fantázia či emócie sa postupne stávajú neznámymi pojmami.  „Zábava z obrazoviek môže byť pre deti taká príjemná, že iné skúsenosti v porovnaní s ňou blednú,“ vysvetľuje Markham.


Ako reagovať na detskú nudu?

Keď sa dieťa sťažuje na nudu, prestaňte sa venovať tomu, čo práve robíte a na päť minút sa naň naozaj sústreďte. Využite tento čas na „pripojenie“. Stačí sa trochu porozprávať a pritúliť si ho. Je veľmi pravdepodobné, že takto sa „dotankuje“ a pomerne rýchlo si nájde zábavku.

Ak dieťa nechce od vás odísť ani po piatich minútach, je zrejmé, že žiada o viac vašej pozornosti. V tomto prípade by ste sa mali rozhodnúť, či môžete rozrobenú prácu nechať tak a robiť s dieťaťom niečo spoločne alebo ho nejakým spôsobom zapojiť do svojej práce. Keď si všimnete, že „nádrž lásky“ dieťaťa je zase plná, môžete ho povzbudiť, aby sa išlo opäť hrať a vy sa môžete naplno venovať svojej práci. V tejto chvíli by už dieťa malo mať nejaké nápady, ako sa zabaviť. Ak tomu tak nie je, vysvetlite mu, že by sa malo pokúsiť nájsť si nejakú činnosť, ale ak mu nič nenapadá, s radosťou mu pomôžete niečo vymyslieť. Áno, je to zdĺhavejšie, ale ak zachováte trpezlivosť, nepotrvá to dlho a dieťa si častejšie nájde činnosť samo.


TIP: Návod ako dieťa naučiť, aby sa hralo samo.


Ako psychologička konštatuje, väčšina detí si po kratšom či dlhšom čase nájde niečo zaujímavé na prácu, no ak naozaj potrebujú našu pomoc, nemali by sme ich odbiť. Problém čo s časom majú deti najčastejšie vtedy, ak im obmedzíme televíziu, tablet či inú elektroniku. Treba rátať s tým, že pár dní bude pre vás zložitejších, no ak si na obmedzenie zvyknú, dokážu sa postupne samostatne zabaviť a všimnete si viac kreativity.

Keď budete potrebovať pomôcť dieťaťu s nápadmi na zahnanie nudy, nenechajte ho ich len pasívne prijímať. Vymyslite a napíšte si na papieriky rôzne činnosti a vložte ich do nejakej nádoby. Vždy, keď sa ratolesť bude nudiť, vyberie si tri z nich a zvolí jednu z činností. Ponúkame vám zopár nápadov, čo by mohlo dieťa namiesto nudy robiť. Samozrejme, nápady treba prispôsobiť veku dieťaťa. Čím viac vám ich napadne, tým lepšie.

Naše tipy:

- pusti si hudbu a zatancuj si

- napíš alebo nakresli desať vecí, ktoré máš najradšej

- hľadaj tvary v oblakoch

- nakresli obrázok

- umy riady

- utri prach na poličkách v izbe (obývačke, pod televízorom,...)

- schovaj poklad a nakresli mapku, ako sa k nemu dostať, s piatimi záchytnými bodmi

- napíš krátky príbeh o bicykli

- vystrihni z papiera srdce

- z piatich rozprávkových kníh vypíš piatu vetu z každej stránky, na ktorej sa nachádza číslo 5 (str. 5, 15, 25, 35, 45, 55, 65,...)

- nakresli obrázok farbičkou, ktorú budeš držať v bosej nohe

 

Prečítajte si tiež:

Päť dôvodov, prečo deti rešpektujú jedného rodiča viac

So psom jednoducho nuda byť nemôže

Ako si lepšie rozumieť s dieťaťom



 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia