V tehotenstve sa hýbte, bábo bude múdrejšie!

V tehotenstve sa hýbte,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-11-28 00:30:40 |

Len málo budúcich mám je takých akčných, že sa s radosťou vrhnú do cvičenia s veľkým bruchom. Je to však dôležité aj pre mozog drobčeka.

Montrealskí vedci zistili, že cvičenie počas tehotenstva posilňuje mozog vyvíjajúceho sa plodu. Stačí sa venovať miernej aktivite, netreba podávať heroické výkony. Dôležité je neodkladať v prvom trimestri cvičenie na druhý a v druhom čakať na tretí, aby ste zistili, že brucho je už veľmi veľké a z cvičenia nič nebude. Rozvoj a „plasticitu“ detského mozgu podporí už 20 minút cvičenia trikrát týždenne. Osemdňové bábätká mamičiek, ktoré v tehotenstve poctivo cvičili, mali mozog aktívny ako je to bežné u osemmesačných detí.  

Trochu pohybu znamená veľký rozdiel

Autori novej štúdie, ktorú budú na akademickej pôde prezentovať na budúci týždeň dúfajú, že tehotné ženy sa dokážu prekonať pre budúcnosť svojho dieťaťa. Ak ste doteraz hľadali výhovorky, prečo to nejde a nemáte na to zdravotný dôvod, zacvičte si aj hneď.  „Urobte to vzhľadom k tomu, že pár minút cvičenia môže naozaj riadne ovplyvniť budúcnosť bábätka, ktoré nosíte ešte v brušku,“ apeluje na maminy hlavný autor štúdie Dave Ellemberg.

Dôvod nepoznajú ani vedci

Experti sa pri prvej štúdii svojho druhu s tehotnými ženami inšpirovali výsledkami pokusov na potkanoch spred desiatich rokov. Odborníci vtedy zistili, že vďaka cvičeniu v tehotenstve sa vytvára v hipokampuse mozgu plodu vyššia hustota neurónov.

Podrobnosti o tom, ako je mozog dieťaťa ovplyvnený telesnou aktivitou matky, však zostáva zatiaľ záhadou aj pre expertov. Predpokladajú, že tak, ako sa počas cvičenia zvyšuje tepová frekvencia mamy, zvyšuje sa aj u plodu, čo by mohlo zvýšiť hladinu kyslíka v mozgu, ktorý posilňuje neuróny a tak sa lepšie vyvíja a je vyzretejší. Cvičenie tiež zvyšuje hladinu serotonínu, dopamínu a ďalších neurotransmiterov, ktoré sú dôležité pre pamäť a pozornosť.

„Je dlho známe, že cvičenie v tehotenstve je dobré pre matku. Znižuje riziko spojené s vysokým krvným tlakom a cukrovkou. Okrem toho, žena, ktorá si zľahka pravidelne zacvičí, prežíva obvykle tehotenstvo pohodlnejšie a samotný pôrod má kratší ako mama, ktorá necvičí,“ hovorí profesor pôrodníctva na univerzite v Toronte Jon Barrett. „Dnes vieme, že cvičenie má vplyv aj na zdravie dieťaťa, ktorý pretrváva až do dospelosti,“ pripomína a apeluje na budúce maminy, ktoré netrápia vážnejšie tehotenské komplikácie, aby sa pre zdravšiu budúcnosť svojich detí prekonali. 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: life.nationalpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia