Cisársky rez: Aké sú výhody a riziká?

Cisársky rez: Aké sú
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-03-04 00:01:54 |

Ak je vaše tehotenstvo bezproblémové, vaginálny pôrod je bezpečnejší než cisársky rez. Ak je však plánovaný, riziko komplikácií nie je o nič väčšie. V čom sú jeho výhody a nevýhody?

Riziko komplikácií so sebou nesie každá operácia. Cisársky rez zahŕňa veľkú operáciu v bruchu a v panvovej oblasti, čo znamená možné komplikácie pri zákroku, ako aj po ňom. Podľa odborných štúdií je cisársky rez pre rodičku v priemere päť až šesťkrát rizikovejší ako spontánny vaginálny pôrod. Ak je však indikovaný zo zdravotných dôvodov alebo je nevyhnutný pre záchranu života matky alebo dieťaťa, bezpochyby je tou najbezpečnejšou voľbou. Frekvencia komplikácií pri plánovanom cisárskom reze je rovnaká ako pri spontánnom pôrode. Niekedy nie je rozhodnutie o nutnosti cisárskeho rezu jednoznačné, vtedy je najmä na lekárovi, aby zvážil riziká a prínosy takéhoto zákroku.

Pri rozhodovaní o cisárskom reze hrá dôležitú úlohu aj váš celkový zdravotný stav a životný štýl. Vyššie riziko komplikácií po ňom majú ženy s nadváhou, trpiace srdcovou chorobou alebo už majú cisársky rez za sebou. V prípade, že prirodzený pôrod nepostupuje alebo sa komplikuje, je na zvážení, či pristúpiť k asistovanému pôrodu pomocou klieští alebo vákuumextraktora či k cisárskemu rezu. 

Na Slovensku cisárskych rezov pribúda, týmto spôsobom sa rodí asi 30 percent detí, kým v rokoch 1989 až 1995 to boli tri percentá. Oficiálne ch nemožno vykonávať len na prianie rodičky, nutná je lekárska indikácia.

Aké sú nevýhody cisárskeho rezu?

Bolesť

Samotný zákrok cítiť nebudete, ale po operácii sa jej nevyhnete a vaše zotavenie potrvá tiež dlhšie ako po vaginálnom pôrode. Bolesť v rane a nepohodlie budete pravdepodobne cítiť aj niekoľko týždňov po operácii, kým sa vaše telo nedá úplne do poriadku.

Infekcie

Po cisárskom reze hrozí vyššie riziko infekcií. Hlavnými všeobecnými príznakmi sú silné alebo nepravidelné krvácanie, páchnuci výtok či horúčka.

Tri hlavné infekcie, s ktorými sa ženy po cisárskom reze stretávajú:

. infekcia v rane – príznakmi sú začervenanie, hnisanie alebo väčšia bolesť v rane.  Najčastejšie potrápi ženy s cukrovkou alebo nadváhou.

. infekcia sliznice maternice - hrozí najmä vtedy, ak vám plodová voda odtiekla ešte pred zákrokom alebo ste pred cisárskym rezom absolvovali veľa vaginálnych vyšetrení.

. infekcia močových ciest – môže ju spôsobiť katéter, ktorý sa používa na vyprázdnenie močového mechúra pri zákroku.  Hlavnými príznakmi sú bolesť a pálenie pri močení.

Krvné zrazeniny

Riziko vzniku krvných zrazenín zvyšuje každá operácia. Ak sa zrazenina dostane do pľúc (pľúcna embólia), môže to ohroziť váš život. K príznakom vzniku zrazeniny patrí kašeľ, dýchavičnosť alebo bolesti a opuchy lýtok. Pri včasnom odhalení zrazeniny vám lekár nasadí lieky na riedenie krvi a dostanete elastické podporné pančuchy na  zlepšeniu prietoku krvi v nohách. Dôležitou súčasťou prevencie zrazenín je pohyb po cisárskom reze.

Pooperačné zrasty

Zrasty (adhézie) sú abnormálne spojenia medzi hladkými tkanivami orgánov v brušnej dutine. Riziko ich vytvorenia je najvyššie v prvých 3 až 5 dňoch po operácii. Objavia sa asi u polovice žien, ktoré podstúpili cisársky rez. Po dvoch cisárskych rezoch ich výskyt vzrastá na 75 percent a po troch až na 83 percent. Často sú bolestivé, lebo obmedzujú pohyb vnútorných orgánov. Niekedy môžu viesť k črevnej obštrukcii alebo problémom s plodnosťou.

Účinky anestetík na vnútorné orgány

Väčšina cisárskych rezov sa vykonáva pod epidurálnou alebo spinálnou anestéziou, ktoré sú bezpečnejšie ako celková anestézia. Každé anestetikum však nesie určité riziko. Po epidurálnej môžete mať silné bolesti hlavy, ktoré postihujú asi jedno percento žien. Zriedkavo sa stáva, že príde k poškodeniu nervov, našťastie to obvykle trvá iba niekoľko dní, nanajvýš týždňov. Trvalé poškodenie nervov je veľmi vzácne.

Pri cisárskom reze môžu nastať aj ďalšie komplikácie ako sú napríklad núdzové odstránenie maternice – hysterektómia ( 8 z 1000 žien), potreba ďalšej operácie (5 z 1000 žien) či poranenie močového mechúra (1 z 1000 žien). Ak sa u vás pri cisárskom reze vyskytne vážna komplikácia, budete potrebovať transfúziu krvi.

Aké sú riziká pre bábätko po cisárskom reze ?

Bábätko by nemalo mať žiadne výrazné problémy, aj keď niektoré majú ťažkosti  s dýchaním. Týka sa to najmä predčasne narodených detí. Na druhej strane je cisársky rez pre novorodenca v mnohých ohľadoch šetrnejší ako spontánny pôrod.  Nevýhodou je, že drobček prichádza o prirodzenú kolonizáciu slizníc z maminej pošvovej flóry.  Bábätká narodené cisárskym rezom majú v črevách menej užitočných baktérií, čo ovplyvňuje ich imunitu. Detičky po cisárskom reze majú tiež častejšie problémy s prisatím sa, lebo nie sú hneď prikladané k prsníku a nestimuluje sa okamžite tvorba mlieka u matky. Možno budete mať zo začiatku s dojčením väčšie problémy ako maminy po spontánnom pôrode, no nevzdávajte to. Ak sa vám nedarí, poproste o pomoc laktačnú poradkyňu.

Má cisársky vplyv na budúce tehotenstvo ?

Po tom, ako ste absolvovali jeden cisársky rez, je väčšia pravdepodobnosť, že aj ďalšie bábätko budete rodiť týmto spôsobom. Nie je to však automatické, cisársky rez nevylučuje úplne v budúcnosti spontánny pôrod. Cisársky rez mierne zvyšuje riziko vcestnej placenty (placenta praevia), o ktorej hovoríme vtedy, ak sa placenta vytvorí v dolnej časti maternice a prekrýva vnútornú bránku. Hrozí tiež malé riziko otvorenia jazvy na maternici pri nasledujúcom tehotenstve a pôrode.

Aké sú výhody pôrodu cisárskym rezom ?

Pri plánovanom cisárskom reze viete, kedy sa bábätko narodí. Vyhnete sa kontrakciám, ako aj  bolesti či opuchom hrádze, typickým po vaginálnom pôrode. Ak nedostanete infekciu, obíde vás silné krvácanie po pôrodenebudete sa trápiť s inkotinenciou, teda samovoľným únikom moču. Príčin je viacero, no jednou je práve aj vaginálny pôrod, pri ktorom sa musia roztiahnuť svaly panvového dna a trvá určitý čas, než sa dajú späť a zvierače plnia svoju úlohu tak ako predtým. 


Foto: wikimedia commons
Zdroj: babycenter.com, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia