Na strie nezaberajú ani tie najdrahšie krémy

Na strie nezaberajú ani
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2015-11-20 00:30:02 |

Krémy proti striám nemajú pôvod vo vede a ich kúpa je iba vyhadzovaním peňazí. Tvrdia to vedci, ktorí si dali tú námahu a podrobne strie i účinky krémov na ne preskúmali.

V tehotenstve či pri pôrode poškodené elastické vlákna pod povrchom kože nemožno dať podľa odborníkov do poriadku pomocou žiadnych, ani tých najdrahších krémov. Na trhu neexistuje žiadny prostriedok, vďaka ktorému by zmizli.

So striami na bruchu zostáva po pôrode až 90 percent mám. Najväčšmi hrozia mamičkám s nadváhou alebo tým, ktoré čakajú dvojčatá. No stáva sa aj to, že niekoľkonásobná mama nemá ani jedinú striu. Súvisí to tak s dedičnosťou, ako aj elasticitou kože. Profesor Frank Wang z Michigan University v USA ženám odporúča, aby neverili „humbuku“ okolo krémov a mastí sľubujúcich prevenciu pred striami  alebo ich odstránenie, ak sa už vytvorili a peniaze míňali na niečo zmysluplnejšie.


12 vecí, ktoré nám najviac chýbajú v tehotenstve


Dermatológovia sa stále učia o tom, čo vlastne strie spôsobuje. V prvej štúdii svojho druhu, ktorá bola nedávno uverejnená v časopise British Journal of Dermatology, odborníci skúmali, čo ich spôsobuje na  molekulárnej úrovni. „Vzhľadom k tomu, že strie prekvapia v tehotenstve mnoho žien, je potrebné vedieť o nich viac. Niektorým sa pre ne výrazne zníži kvalita života, klesne ich sebavedomie a ochota zapájať sa do určitých činností,“ zdôvodňuje osem rokov zbierania podkladov pre štúdiu jej hlavný autor Wang.

S čím súvisí vyššie riziko vzniku strií?

Vznik strií závisí od rodinnej anamnézy, hormonálnych zmien, priberania v tehotenstve, od počtu pôrodov, ako aj od toho, či už žena strie mala aj pred tehotenstvom – napríklad pre rýchly rast, obezitu a podobne.

Pri analýze vzoriek kože 27 tehotných žien s nedávno vzniknutými striami porovnávali experti poškodenú kožu na bruchu s nepoškodenou kožou na boku a našli sieť elastických vlákien nachádzajúcich sa v spodnej vrstve kože. Ich úlohou je pomáhať koži dostať sa po natiahnutí do pôvodného tvaru, no ak príde k ich poškodeniu, obnovenie nie je možné.


V týchto obrázkoch sa nájdu snáď všetky budúce maminy


„Po tomto zistení možno konštatovať, že väčší zmysel má zamerať sa na zachovanie elastických vlákien ako na opravu poškodených, čo sľubujú rôzne krémy a oleje,“ konštatuje Wang. Ako vzápätí dodáva, tajomstvo úspechu určite spočíva v niečom zložitejšom, ako len natieraní si niečoho na brucho. Konkrétne rady ako na to ešte experti nemajú a tak nám zatiaľ zostáva iba spoliehať sa na súčasné možnosti – dbať na dostatok tekutín, správnu životosprávu, preventívne hydratovanie pokožky, prekrvujúce masáže, pomalé priberanie a ešte lepšie udržiavanie hmotnosti plus mínus na rovnakej úrovni, ako aj pravidelné posilňovanie ohrozených partií.

Prečítajte si tiež:

Päť trikov, ako mať krásne tehotenské fotky

Viete, ako byť sexi aj s tehotenským bruškom?

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia