Tridsiaty druhý týždeň tehotenstva

Tridsiaty druhý týždeň tehotenstva
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia comons.com
2014-06-18 00:01:30 |

Možno sa vám to zdá nemožné, no pripravte sa na to, že v nasledujúcich týždňoch ešte priberiete. Končíte ôsmy mesiac tehotenstva a váha pôjde hore o niečo rýchlejšie ako doteraz.

Ako bábätko rastie

Drobček v brušku meria aj s nožičkami zhruba 42 centimetrov. Váha sa pohybuje okolo dvoch kíl. Aj keď koža je ešte stále pokrčená, ukladá sa pod ňu naďalej tuk a už je krásne ružová. Spevňujú sa aj kosti, preto nezabúdajte na dostatočný príjem vápnika. Nechty na rukách už má bábätko vyvinuté, na nohách sa ešte tvoria. Otvára očká, vďaka čomu rozoznáva svetlo a tmu. Dokáže tiež otáčať hlavičku a nacvičovaním dýchania podporuje tvorbu surfaktantu, ktorý pomôže jeho pľúckam otvoriť sa pri prvom nádychu po narodení.

To, že je špuntíkovi u vás tesno asi cítite vďaka riadnym štuchancom. Nepotrvá to už dlho, väčšina bábätiek je v tomto týždni otočených hlavou dole a posúvaním sa nižšie do panvovej oblasti  sa pripravujú na pôrod. Vďaka tomu by sa vám malo ľahšie dýchať a pálenie záhy sa tiež zmierňuje. Opäť však budete po relatívne pokojnejšom čase behať častejšie na toaletu močiť a sedenie nemusí byť práve najpríjemnejšou polohou. Maminy sú však vynaliezavé a dokážu sa uložiť v polosede či poloľahu tak, aby sa cítili dobre. Možno práve vy žiadne problémy nepocítite a nebudete musieť žiadnu špeciálnu „sedaciu“ polohu hľadať.

Do termínu pôrodu zostáva ešte zopár týždňov, no ak by sa bábätko z nejakého dôvodu vypýtalo na svet teraz, nepodliehajte panike. Šanca na prežitie v takomto vysokom štádiu tehotenstva je vyše 95-percentná, aj keď pre nedozreté pľúcka by si zo začiatku vyžadovala špeciálnu lekársku starostlivosť.

Ako sa cíti budúca mamina?

Vy sa cítite pravdepodobne o niečo horšie ako váš poklad v brušku. Vďaka tehotenstvu máte o 40 až 50 percent vyšší objem krvi, zväčšujúca sa maternica tlačí na bránicu a žalúdok, čoho výsledkom je dýchavičnosť a problémy s pálením záhy. Spomaľte, už máte na to naozaj nárok, aby ste sa nenaháňali a začali sa pripravovať na príchod svojho drobčeka. Pri spánku sa podkladajte vankúšmi a jedzte častejšie malé porcie. Ak sa tak ešte nestalo, drobček každú chvíľu začne zostupovať nižšie a vám by sa malo uľaviť.

 Ak sa necítite ani trochu pohodlne, vypýtajte si v prenatálnej poradni formulár pre nástup na materskú dovolenku. Nárok nastúpiť na ňu máte 6 alebo 8 týždňov pred plánovaným termínom pôrodu. Tlačivo od lekára predložte v práci, kde vám vyrátajú aj výšku materskej.

Môžete cítiť bolesti v krížovej oblasti. Ak by sa stupňovali, treba kontaktovať gynekológa, lebo to môže byť známkou predčasného pôrodu. Väčšinou sú však spojené s rozťahujúcou sa maternicou a hormonálnymi zmenami. Tým, že maternica rastie, posúva sa vaše ťažisko, naťahujú a oslabujú brušné svaly, mení sa držanie tela a najviac si to odnesie práve chrbát. Hormonálne zmeny majú na svedomí uvoľnenie väzov spájajúcich kosti panvy a chrbtice, čo spolu s vyššou hmotnosťou v tehotenstve vedie k prehnutiu bedrovej chrbtice dopredu. 

Čím ďalej tým ťažšie sa vám bude vyliezať na posteľ a dostávať sa z nej, ako aj do vane a z vane. Buďte opatrná tiež pri dvíhaní vecí a zohýbaní sa. Úľavu od bolestí budete cítiť pri častejšom striedaní polôh, chvíľu si poseďte, chvíľu poležte, poprechádzajte sa.

Typické v tomto období sú nepravidelné kontrakcie či tvrdnutie bruška. Kým nie sú kontrakcie pravidelné, je to úplne normálna príprava organizmu na pôrod, ak by sa však stupňovali a boli pravidelné, treba sa vybrať do pôrodnice.

Ak ste doteraz nemali problémy so striami, môže to prísť teraz, lebo začnete priberať o niečo viac ako doteraz.  Jedinou možnosťou je časté natieranie pokožky hydratačnými alebo špeciálne proti tvorbe strií vyrobenými prípravkami.

Máte posledný týždeň na to, aby ste absolvovali druhý ultrazvukový screening, pri ktorom lekár určuje polohu plodu v maternici, kontroluje tlkot srdca bábätka, sleduje množstvo plodovej vody, lokalizuje placentu a jej štruktúru.

Tipy na tento týždeň

Najlepšie čo môžete urobiť, je oddychovať. Pri tom však môžete rozmýšľať nad tým, či so sebou zoberiete niekoho k pôrodu a ak áno, tak koho. Väčšina mamičiek nemá rozhodovanie ťažké a už vie, kto ich bude sprevádzať. Najčastejšie je to budúci otecko. Iné však považujú túto udalosť za natoľko intímnu, že ho pri pôrode jednoducho mať nechcú. Koľko ľudí, toľko chutí. Ak sa neviete rozhodnúť, možno vám pomôže to, že otcovia, ktorí sa pôrodu zúčastnili, vnímajú tento okamih ako najčarovnejší aj v ich živote.

Z výsledkov štúdií zaoberajúcich sa témou otcov v pôrodnej sále vyplýva, že ženy v prítomnosti partnera prežívajú menší stres, pôrod trvá kratšie a otcovia sú po takomto zážitku viac zaangažovaní na výchove detí. Na druhej strane sa však nájdu aj takí, ktorí svojim stresom dokážu negatívne ovplyvniť partnerkinu psychiku a pôrod sa môže, naopak, predĺžiť. To však už musíte vedieť vy dvaja, čo by otecko bol podporou alebo nie.

Ďalšími najčastejším možnosťami, ktoré rodičky pri pôrode využívajú, sú prítomnosť mamy alebo profesionálnej sprievodkyne pri pôrode, tzv. duly. Niektoré sa cítia istejšie, ak je pri ich pôrode iba zdravotnícky personál. Pôrod je silne osobná skúsenosť a je iba na rodičke, ako sa rozhodne.

Ďalšou témou na zamyslenie je organizácia domova počas vášho pobytu v pôrodnici. Ak už doma dieťa máte - kto vám ho postráži, keď pôjde partner s vami do pôrodnice, kto ho bude odprevádzať do škôlky, školy , na ihrisko? Kto sa postará o domáce zvieratá, kto bude zalievať kvety a podobne, keď budete niekoľko dní preč? Pouvažujte, či môžete všetko nechať na partnera alebo by bolo lepšie poprosiť o pomoc  aj starých rodičov či kamarátku.

 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons.com, parentsconnect.com
Zdroj: az, babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia