6. týždeň tehotenstva

Šiesty týždeň tehotenstva
Šiesty týždeň tehotenstva
Zdroj: photl.com
2013-09-26 10:20:45 |

Bábätko meria 3 až 5 mm. Začínajú sa mu vyvíjať všetky orgány. Ak ste ešte nenavštívili gynekológa, je najvyšší čas.

Čo sa odohráva v brušku?

Embryo je veľké asi ako arašid a váži približne 1 gram. Primitívne srdiečko mu bije rýchlosťou 100 – 160 tepov za minútu, takmer dvakrát rýchlejšie ako Vám. Na tváričke sa tvoria zárodky nosa, uší a úst. Bábo ešte nemá oči, ale na ich mieste pozorujeme dve tmavé bodky.

V tomto týždni sa vyvíjajú končatiny. Embryo už má zárodok lakťa a 5 ešte nevyrysovaných palcov. Na nohách sa rysujú kolenné kĺby.

 

 

Ako sa cíti tehuľka?

Vaša váha sa začína pomaly zvyšovať. Ešte nemusíte nosiť tehotenské oblečenie. Nohavice sú vám tesnejšie v oblasti bokov a bruška, tričko či blúzka zas v oblasti pŕs.

Ešte stále vás trápia ranné nevoľnosti, zmeny nálad. Keďže maternica sa zväčšuje, môžete pociťovať nutkanie na častejšie močenie.

 

Návšteva gynekológa

Väčšina žien navštívi svojho lekára okolo šiesteho až siedmeho týždňa tehotenstva. Váš gynekológ sa vás opýta na vaše zdravotné problémy a rodinnú anamnézu. Nezabudnite ho upozorniť na všetky lieky, ktoré pravidelne užívate. Urobí si záznam o priebehu predchádzajúcich tehotenstiev, potratov a pôrodov. Urobí vám prvý ultrazvuk a zistí, či je bábätko uložené v maternici. Zoberie vám krv, zistí krvnú skupinu a urobí testy na choroby, ktoré sú v tehotenstve nebezpečné – toxoplazmózu, syfilis, HIV, žltačku typu B, rubeolu. Vystaví vám tehotenskú knižku, ktorá vás bude sprevádzať celým tehotenstvom. Doktor do nej bude zaznamenávať údaje o vyvíjajúcom sa bábätku, zmeny zdravotného stavu, prípadne hospitalizácie.

Fotogaléria


Foto: photl.com, www.parentsconnect.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia