3. týždeň tehotenstva

Tehotná žena
Tehotná žena
Zdroj: everystockphoto.com
2013-09-06 10:44:25 |

Vajíčko bolo oplodnené spermiou. Dve jadrá sa spojili do jednej bunky, ktorá sa začína deliť.

Podľa lekárov tehotenstvo trvá 40 týždňov. V skutočnosti je to len 38. Gynekológovia počítajú tehotenstvo odo dňa poslednej menštruácie. Preto náš tehotenský kalendár začína tretím týždňom.

 

Čo sa deje v brušku?

Jadrá spermie a vajíčka sa spojili do jednej bunky, ktorá sa volá zygóta. Tá sa postupne delí na ďalšie a ďalšie časti. Je nasatá vajcovodom, cez ktorý putuje do maternice.

Na konci tohto týždňa by už malo byť vajíčko uhniezdené v sliznici maternice, v mäkkej perinke, kde sa bude vyvíjať a rásť ďalších 37 týždňov. Zygóta sa rozdelí na 2 časti. Z jednej z nich sa vytvorí placenta a plodové obaly, z druhej embryo.

 

 

Ako sa cíti tehuľka?

Podľa lekárov máte za sebou tri týždne tehotenstva a ani ste to poriadne nepostrehli. Jediným príznakom je chýbajúca menštruácia.

Môže sa objaviť slabé špinenie v dňoch, keď sa mala dostaviť. Nemusíte sa znepokojovať, je to sprievodný jav uhniezdenia oplodneného vajíčka.

Ak si urobíte tehotenský test, mal by na ňom byť pozitívny výsledok. Dnešné testy sú veľmi citlivé, tehotenstvo dokážu zachytiť už 5 dní po oplodnení.

 

Fotogaléria


Foto: everystockphoto.com, www.parentsconnect.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia