Chcete mať zodpovedné a samostatné dieťa? Vyskúšajte TOTO

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-12-21 19:00:00 |

Keď dieťa rastie, malo by sa učiť samostatnosti a zodpovednosti. Toto dievčatko si zamilovalo psíka a naučilo sa, ako prispieť aj svojou starostlivosťou o toto domáce zvieratko.

Prechod k samostatnosti sa u dieťaťa nedeje skokom, ale postupne. To som nejako teoreticky vedela, ale v praxi pre mňa bolo najťažšie tú samostatnosť nielen podporovať, ale aj vyžadovať.

Keď mala moja Sofinka osem rokov, prehovorila nás, aby sme jej kúpili psa. Samozrejme, sľubovala hory doly, ako sa oňho bude starať, ako ho bude chodiť venčiť, ako sa s ním bude hrať.

Nám, rodičom, bolo jasné, že ten proces starania sa o psíka bude postupný, že aj preberanie zodpovednosti za svoje zvieratko pôjde krok za krokom, primerané jej veku a schopnostiam. Dohodli sme sa, že veľké venčenie ráno a večer a za tmy bude na mne a na manželovi a aj jeho výcvik a výchova budú na nás. Sofinka nám v tom mala len asistovať, prípadne sa s ním ísť prejsť okolo domu. Jej povinnosťou ale bolo dohliadnuť na to, aby mal v miske čerstvú vodu a na ráno a večeru granule.

Sofinka so všetkým súhlasila, no všetky jej sľuby a predsavzatia vydržali iba pár dní. Sofinka začala zisťovať, že mať psíka neznamená pomaznať sa s ním iba vtedy, kedy sa mi chce, zahrať sa s ním iba vtedy, kedy sa mi chce a potom ho odložiť ako plyšáka. Keď ju Argo omrzel a nebol už taký zaujímavý, ako keď sme ho priniesli domov, bolo dôležité, aby sme z našich dohôd neustúpili.

Začali sa teda konfrontácie a dohadovanie sa, jej snahy o manipuláciu, že sa práve teraz starať o Arga nemôže, lebo má úlohy, lebo prší, lebo sa potrebuje práve v tej chvíli pripojiť do počítačovej hry s kamarátkami... Absolvovali sme množstvo prechádzok, kedy sa urazene vliekla za mnou a počítala minúty, kedy už pôjdeme domov

Vtedy mi napadlo, že jej navrhnem, aby s Argom behala agility. Keď sa mu venovala a do vzťahu s ním investovala, bol ochotný s ňou behať. Keď nie, rozhodne nefungoval na gombík, ktorý keď zatlačí, tak spraví, čo chce. Tiež jej veľmi pomohla spätná väzba od trénerky, ktorá ju rozhodne nešetrila. Keď Argo nebehal, okamžite jej pripomenula, že je vidno, že sa mu v poslednom čase dostatočne nevenovala.

Dnes má Sofinka jedenásť a už Arga venčí sama trikrát za týždeň aj hodinku a postupne starostlivosť oňho preberá viac a viac. A ja som rada, že sme na začiatku nepoľavili a trvali sme na tom, že Arga chcela ona a sa oňho musí aj primerane starať.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia