Gymnazisti ponúkajú bezodpadové popisovače

Gymnazisti ponúkajú bezodpadové popisovače
Ilustračné foto
2021-03-29 17:30:00 |

Nelenili, pustili sa do práce a môžu byť na seba hrdí. Študenti z Gymnázia Poštová 9 v Košiciach uspeli so svojou firmou Scribo, ktorú založili vo voľnom čase.

Mladí gymnazisti ukazujú, že voľný čas netreba tráviť iba ničnerobením alebo pred obrazovkami, ale stačí trochu naštartovať mozgové bunky, zapojiť tvorivosť a veľká vec je na svete. V rámci predmetu aplikovanej ekonómie v treťom ročníku založili študentskú firmu Scribo pod záštitou neziskovej organizácie JA Slovensko. Ich ambíciou je postúpiť na súťaž medzinárodný veľtrh, kde sa stretnú študentské firmy z celej Európy. "Veríme, že budeme úspešne reprezentovať naše gymnázium a pokračovať tak v stopách minuloročnej firmy Ren," dúfajú. Škola šikovných študentov podporuje každý rok, preto sa majú kde inšpirovať. 

Cieľom gymnazistov je poukázať na dôležitosť ekológie a potrebu využívania recyklovaných materiálov. Rozhodli sa vyrábať voskové markre Scribo. "Našou ambíciou je nahradiť zaužívané obyčajné fixky naším produktom - bezodpadovými popisovačmi na bielu tabuľu vyrábaných z recyklovaného vosku," vysvetľujú. Názov Scribo je odvodený z latinčiny a v preklade znamená ´ja píšem´. Aj logo firmy je symbolické, vyzdvihuje kľúčovú výhodu markrov, ktorou je využitie ich celého tela pri písaní.

Produktom firmy Scribo sú ekologické popisovače na biele tabule alebo flipcharty, ktorými sa snažia nahradiť klasické fixky, ktoré často vysychajú a tvoria veľké množstvo plastového odpadu. "Nápad pre náš produkt sa spája s príbehom členky tímu, keď jej pri učení doma vyschli všetky fixky a potrebovala niečo, čo vysychať nebude. Preto sme začali hľadať možnosti písania na bielu tabuľu, ktoré by boli navyše aj ekologické. Naše markre sú vyrábané z nezávadného odpadu voskových tlačiarní, ktorý bol doteraz vyhadzovaný. Voskové tlačiarne sú technológie rýchleho tlačenia pomocou voskových tyčiniek, využívané najmä na úradoch. Ich problémom je, že produkujú voskový, no inak nezávadný odpad, ktorý my zbierame a ďalej využívame. Na zaistenie najlepších písacích vlastností do vosku pridávame farbivo, škrob a olej. Tieto ekologické markre sa pri písaní celé spotrebujú a neprodukujú tým nadbytočný odpad. Navyše nie sú založené na alkoholovej báze a preto nevysychajú a nezapáchajú. Pri používaní na biele tabule sú zotierateľné aj bez použitia alkoholového prípravku a na zabezpečenie najlepšieho dojmu pri mazaní balenie obsahuje aj ručne vyrábanú utierku Scribo," opisujú vznik a fungovanie ekologických popisovačov.

Študenti spustili aj stránku firmy www.scribo.sk, aby rozšírili svoj nápad ďalej a spravili projekt verejným a oficiálnym. Druhý cieľ dosiahli začiatkom februára spustením predaja, keď im prišli prvé objednávky a ako prezradili, takmer nestíhali vyrábať. 

 

 

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia