5 rád ako naučiť deti, aby vám pomáhali

5 rád ako naučiť
Ilustračné foto
Zdroj: Foto: Thinkstock.com
2020-05-28 12:30:00 |

Upratovanie detí. Večná téma. Dom konečne stíchne, deti zaspia, vy padáte od únavy, ale všade vládne neporiadok. Kto by to nepoznal?

Kam sa pozriete, po zemi sa váľa oblečenie a hračky. Ľutujete sa, že ste na všetko sama, nikto vám nepomôže. Najradšej by ste všetko schytili a šmarili do koša. Nie ste v tom však sama. Väčšinou je to v každej domácnosti rovnaké. Deti sa radšej hrajú ako upratujú. Dá sa to však zmeniť. Pomalými krôčikmi viete naučiť deti upratovať. Už dvojročné dieťa je schopné pochopiť, že hračky sa samé neupracú. Ako na to?

5 spôsobov ako naučiť deti pomáhať v domácnosti

1. Pripravte si zoznam úloh, ktoré môžu vykonávať deti vzhľadom na ich vek. Tým, že im už v rannom veku zadáte úlohy, ktoré treba urobiť, ich naučíte zodpovednosti. Zároveň pochopia, že nič nie je zadarmo, a ak chcú niečo dosiahnuť, musia tvrdo pracovať. Nezabudnite však, na začiatku musíte byť trpezliví, chvíľku potrvá, kým sa to deti naučia. Nakoniec však budete milo prekvapení, keď svoje činnosti, budú vykonávať automaticky bez toho, aby ste ich na to upozornili.

2. Za úlohy by ste im nemali platiť. Mali by to robiť preto, že sú aktívnou súčasťou rodiny. Avšak ak si nájdu prácu mimo domova, pokosia susedovi trávnik, vyvenčia psa, môžu zato dostať zaplatené. Naučia sa tak, ako hodnotu majú peniaze. Najprv si však musia splniť povinnosti doma.

Ak to u vás predsa len funguje tak, že im za domáce práce dávate nejaké drobné, nikdy by ste nemali zasahovať do toho, na čo ich použijú. Sú to ich peniaze za ich prácu!

3. Buďte pre nich príkladom. Z činov sa naučia viac ako zo slov. Ak čakáte, že si ráno sami od seba ustelú svoje postele, robte to aj vy. Ak to neurobíte, môže ich to zmiasť a nebudú vedieť, čo je správne.

4. Rozprávajte sa deťmi o tom, čím chcú byť, keď vyrastú. Je pravdepodobné, že svoj názor niekoľkokrát zmenia, ale prinesie to skvelú diskusiu o rôznych typoch zamestnania. Pozrite si spoločne videá s rôznymi povolaniami a rozprávajte sa o tom, prečo si ich ľudia vybrali, čo ich k tomu viedlo. Naučia sa, že každé zamestnanie je dôležité.

5. Ak vykonávajú prácu nad rámec svojich povinností, nezastavte ich. Dôverujte im a pochváľte. Príležitostne ich odmeňte zmrzlinou, alebo zákuskom. Povedzte im, že si vážite ich snahu a ochotu pomôcť.

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia