Toto je pre dieťa najbezpečnejšie miesto v aute

Toto je pre dieťa
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2020-11-14 12:30:00

Verte či nie, najbezpečnejším sedadlom v aute pre dojčatá a batoľatá je to, ktoré využívame najmenej často. Prečo? Lebo je to pre nás nepohodlné.

Pravdepodobne je vám už jasné, že tým najbezpečnejším pre deti je zadné stredné sedadlo, na ktoré upevňujeme tzv. vajíčko alebo autosedačku pre väčšie deti málokedy. Výskumy a štatistiky pritom jasne hovoria, že riziko zranenia pri dopravnej nehode je pri ich umiestnení na strednom zadnom sedadle nižšie až o polovicu. Najčastejšie sú totiž pri haváriách postihnuté bočné strany auta.

Pre najmenšie deti, teda zhruba do jedného roka, je v aute najbezpečnejšia poloha chrbtom k smeru jazdy v spomínanom „vajíčku“. Tá ho ochráni najmä pri prípadnej čelnej zrážke. Hlava, krk a chrbát dieťaťa sú takto najlepšie stabilizované. Staršie deti by mali sedávať v autosedačkách orientovaných v smere jazdy.

Ak by ste sa pozreli do stovky áut s detskými autosedačkami, tých umiestnených vzadu v strede nájdete minimum. Podľa odborníkov je to celkom zaujímavé, lebo táto pozícia má viacero výhod. Až na to, že upevnenie detskej autosedačky na kraji je jednoduchšie a rýchlejšie. Ak by ste ju však namontovali do stredu, pre prípadných ďalších pasažierov zostane po krajoch viac miesta, zbavíte sa nepríjemných kopancov od dieťaťa sediaceho priamo za vami a ako šofér máte na dieťa v strede lepší výhľad.  Aj manipulácia s dieťaťom pripútaným v autosedačke na tejto pozícii je pohodlnejšia.

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie