Toto by ste mali vedieť pred prepichnutím uší

Toto by ste mali
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-07 16:30:33 |

Prepichovanie ušiek riešia snáď všetci rodičia dievčat. Najčastejšou otázkou je vek dieťaťa. Dá sa určiť, ktorý je ten najlepší?

Kým v niektorých kultúrach, napríklad v štátoch Latinskej Ameriky či Indie, prepichujú dievčatkám uši už pár dní po narodení, u nás je to najčastejšie od tretieho do šiesteho mesiaca života. Dosť je aj takých rodičov, ktorí počkajú na rozhodnutie dievčaťa, či má alebo nemá záujem dať si uši prepichnúť, keď je väčšie. „Odporúčala by som dobre to zvážiť. Medzi dievčatami okolo šiestich či siedmich rokov budete len ťažko hľadať také, ktoré by náušnice nechcelo,“ upozorňuje psychologička Maria Silver.

Ak myslíte, že riešením budú klipsne, nemusí to tak byť. Často tlačia alebo naopak, šmýkajú sa dole a dievčatá sa s nimi necítia príjemne. Na druhej strane, mnohí lekári sa prihovárajú za to, aby rodičia deťom uši prepichovať nedávali. Upozorňujú na možnosť vzniku alergickej reakcie pri stálom kontakte pokožky na uchu s kovom náušnice, ktoré neraz obsahujú stopy niklu. Nosenie náušníc môže byť nebezpečné aj preto, lebo sa s nimi deti hrajú a môžu si natrhnúť uško.

Pôrodník Peter Gannon nevidí z lekárskeho hľadiska žiadny vážny dôvod, pre ktorý by ste nemali dať svojmu dieťatku prepichnúť ušká v akomkoľvek veku. Prepichovanie ako také podľa neho nesie so sebou iba maličké riziko krvácania, vzniku infekcie, zápalu či vzniku jazvy. Platí to v každom veku, od dojčaťa až po dospelého človeka. Najdôležitejšou pri prepichovaní uší je otázka hygieny, preto by ste túto úlohu nikdy nemali zveriť do rúk neprofesionála. Nájdite si skúseného odborníka alebo pediatra.

Čo sa týka bolesti, nemožno povedať, že pri prepichovaní uší žiadnu necítiť. „Nie je to ani tak, že čím je dieťa menšie, tým cíti menšiu bolesť. Je však pravdepodobné, že si na konkrétnu epizódu prepichovania uší nespomenie na rozdiel od väčšieho dieťaťa,“ hovorí Gannon.

V súčasnosti sa uši najčastejšie prepichujú nastreľovaním pri lokálnom znecitlivení, takže ide skôr o krátky nepríjemný pocit, než o bolesť. Vhodné je urobiť tak až po prvom očkovaní proti tetanu, teda okolo troch mesiacov. Vhodnejšie sú drobné náušničky, ktoré sa nezachytia do perinky alebo si ich nemôže drobček ťahať z ušiek dole. 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia