Prebuďte v deťoch ducha Vianoc

Prebuďte v deťoch ducha
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-22 00:51:16 |

Ak ste náhodou nahliadli do listu pre Ježiška, ktorý napísali vaše deti, možno sa vám z toho dlhého zoznamu zatočila hlava. Ako nesklamať dieťa a zároveň ho naučiť o skutočnej podstate sviatkov?

Vysvetliť deťom, že Vianoce nie sú iba o darčekoch, nie je úplne jednoduché. Deti dennodenne čelia „útokom“ reklám na hračky, rozprávajú sa medzi spolužiakmi, porovnávajú sa jeden s druhým, a tak je prirodzené, že si pod stromčekom želajú nájsť všetko, po čom túžia. Nové lego, mobil, počítač počítačové hry, značkové tenisky – to je zoznam najžiadanejších a zároveň najdrahších tohtoročných darčekov. Veď darčeky nosí Ježiško a ten má predsa neobmedzený rozpočet...

Prirodzene, rodičia chcú svojim deťom splniť ich tajné želania, no vyplniť im všetky priania bez toho, aby sme skrachovali, často nie je v našich finančných možnostiach. Navyše, kúpiť dieťaťu naozaj každú hračku, ktorú do svojho 20-položkového zoznamu napísalo, je recept na katastrofu. Ak chceme deti potešiť, no zároveň naučiť ich darčeky si vážiť a spoznať skutočnú podstatu Vianoc, vyberajme dary pozorne. Poradí nám psychologička Mgr. Lenka Malá.

„Čo sa týka menších detí, ktoré ešte veria, že darčeky nosí Ježiško, a pred Vianocami mu vypisujú nekonečne dlhé zoznamy hračiek, poradila by som rodičom cez rozprávky a príbehy deťom vysvetľovať, že Ježiško chce na Vianoce obdarovať všetky deti a toľko darčekov by sa mu nezmestilo do batôžk,“ odporúča psychologička. „Na písanie listu Ježiškovi existuje taká ekonomická finta: použiť predtlačený formulár na zoznam darčekov s obmedzeným počtom bodov (3, 5, 8 odsekov), takže vedome obmedzíme dieťaťu počet darčekov, ktoré si môže vypýtať.“ Lenka Malá ďalej radí rodičom, aby boli pri písaní listu Ježiškovi prítomní a o darčekoch sa s dieťaťom rozprávali. Vďaka tomu rýchlo zistia, po ktorom darčeku túži dieťa najviac.

Prekvapenie pod stromček? Radšej nie!

Pri kupovaní vianočných darčekov nás často vedie túžba obdarovaného prekvapiť niečím, čo rozhodne nečaká. Lenka Malá však upozorňuje: „Menšie deti si často vyberajú konkrétne hračky – chcú presne tú bábiku alebo presne tú autodráhu, ktorú má kamarát v škôlke – a to potom hľadajú aj pri rozbaľovaní darčekov. Myslím, že ak chcú rodičia predísť sklamanému pohľadu pod stromčekom, túžbu prekvapiť svoju ratolesť niečím neočakávaným by som odložila na neskôr alebo pre starších či dospelých členov rodiny.“

Pozor, pasca: spoločný dar pre súrodencov

Rodičia viacerých detí často riešia dilemu s darčekmi tak, že kúpia pre deti spoločné darčeky. „Pri starších deťoch a teenageroch sa drahšie darčeky dajú vyriešiť ako spoločný darček, a tým niečo z rodinného rozpočtu ušetriť. Deti v predškolskom veku však prechádzajú tzv. egocentrickým štádiom. V tomto veku mávajú niektoré deti problémy s delením sa o svoje hračky, preto by som navrhla kúpiť im lacnejšie hračky pre každé z detí, namiesto jedného veľkého spoločného darčeka,“ vysvetľuje psychologička.

Nároční teenageri

Ak máte doma teenagera, zrejme pri príprave najkrajších sviatkov v roku budete musieť zniesť pár pregúľaní očami a občas si vďaka svojmu milovanému dieťaťu v puberte budete pripadať ako najtrápnejší človek pod slnkom. Pri darčekoch radšej ani neriskujte. „Pri teenagerov sa už dá o výbere darčekov diskutovať, vopred im napríklad môžeme určiť rozpočet, niečo ako ´predvianočný poukaz´ s konkrétnou sumou, ktorý si môžu sami rozdeliť medzi svoje vytúžené darčeky. Naučia sa nielen hospodáreniu s peniazmi, ale aj rozhodovaniu a znášaniu zodpovednosti za svoje rozhodnutia,“ myslí si psychologička.

Duch Vianoc

Deti by sme mali čo najskôr viesť k duchovnej stránke Vianoc. Rozprávajte sa s deťmi o Vianociach, povedzte im, na čo sa najviac tešíte, zaspomínajte si s nimi na svoje Vianoce v detstve, čítajte si vianočné rozprávky či spievajte tradičné slovenské koledy. Pri sviatočnom stole oprášte staré vianočné tradície, vysvetlite im, čo znamenajú jednotlivé zvyky, alebo vo svojej rodine zaveďte svoje vlastné, moderné tradície. „Odkedy začínajú deti vnímať, že Ježiškovi občas pomáhame aj my a darčeky si dávame aj medzi sebou navzájom, je dobré ich do tejto tradície zapojiť – budú si môcť samé na sebe prežiť pocit z obdarovávania a zároveň z toho, že cena či počet darčekov nesúvisí priamo úmerne s radosťou obdarovaného a aj nakreslený obrázok vie vyčarovať obrovskú radosť,“ navrhuje psychologička.

Prečítajte si tiež:

Čo si mamy želajú pod stromček?

Dovoľte deťom veriť v darčeky od Ježiška čo najdlhšie

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: st

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia