Narodeninová torta do škôlky nepatrí

Narodeninová torta do škôlky
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-22 00:30:00 |

Chceli by ste, aby váš škôlkar ponúkol narodeninovou tortou aj pani učiteľky a spolužiakov? Tak ich budete musieť pozvať k sebe domov, do škôlky deti nemôžu takéto maškrty nosiť.

O tom, že deti by si nemali do škôlky nosiť na jedenie nič z domu, mnohí rodičia ani netušia. „Týka sa to aj doma pripravovaného pečiva a zákuskov, ako i ostatných druhov potravín vzhľadom na potenciálne riziko vzniku alimentárneho ochorenia,“ vysvetľuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická. Preto aj dobre mienený nápad urobiť spolužiakom a pani učiteľkám radosť kvalitnou domácou tortou, muffinkami alebo inou maškrtou, sa môže stretnúť s nepochopením.

Za dodržanie uvedenej povinnosti je totiž plne zodpovedný prevádzkovateľ zariadenia a ten by v prípade vzniku epidémie musel znášať sankcie zo strany orgánu verejného zdravotníctva. Výnimku podľa vyhlášky o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež  (č.527/2007 Z.z.) sú iba deti, ktorých zdravotný stav si vyžaduje  osobitné stravovanie podľa posúdenia pediatra alebo lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore. „Dôvodom takto koncipovanej legislatívy na úseku spoločného stravovania je ochrana zdravia detí pred prenosnými ochoreniami, resp. iným poškodením zdravia následkom konzumácie nevhodnej stravy,“ vysvetlila Skalická.

Čo sa týka žiakov základných škôl, legislatíva podľa hovorkyne ÚVZ SR upravuje zákaz individuálnej donášky stravy  iba do školského stravovacieho zariadenia, teda do jedálne. Aj tu však majú výnimku deti, ktoré zo zdravotných dôvodov potrebujú špeciálnu stravu. Tie si môžu svoj vlastný obed zjesť v jedálni.

Individuálna konzumácia donesených potravín v triedach medzi žiakmi navzájom zakázaná nie je. Školáci tak môžu na oslavu narodenín alebo menín priniesť a ponúkať spolužiakom či kamarátom zo školského klubu detí aj doma napečené maškrty. „Deti najmä v deň svojich narodenín a menín prinášajú spolužiakom domáce muffinky či iné domáce dobroty, ktoré sú obľúbenejšie než v obchode kúpené sladkosti,“ povedala nám učiteľka zo Základnej školy v Dolnej Súči v okrese Trenčín Vladimíra Kotešová. Nepamätá si, že by niekedy vznikol nejaký zdravotný problém. Podľa nej sa každý rodič určite snaží používať iba čerstvé a kvalitné suroviny.

„Za hygienickú bezpečnosť a prípadné zdravotné dôsledky takejto konzumácie nenesie prevádzkovateľ zariadenia žiadnu zodpovednosť. V prípade vzniku epidémie z prinesených  potravín by v ohnisku nákazy (v danom prípade v škole) vykonával šetrenie príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, avšak prevádzkovateľ školy by nemohol byť za vzniknutú situáciu sankcionovaný,“ dodala Skalická.

 

Prečítajte si tiež:

Disneyho detské torty, ktoré sa naozaj nepodarili

Rodičia vyrobili dcérkam tortu - "Hulkovú" princeznú

Namiesto objednanej super torty šok

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia