Časté umývanie rúk ničí u detí dobré mikróby

Časté umývanie rúk ničí
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-01-15 00:30:29 |

Nenúťte deti umývať si ruky až pričasto. Trocha špiny im podľa najnovších zistení odborníkov neublíži, práve naopak.

Po tom, ako dieťa pohladí psa alebo sa porýpe v hline doma v záhradke, nemusíte ho hneď šikovať k umývadlu. Experti najnovšie tvrdia, že tí, ktorí to s hygienou rúk nepreháňajú, sú menej náchylní na alergie. „Taká jednoduchá vychytávka, akou je to, že si neumyjeme ruky po každom pohladení psa alebo porýpaní sa v záhradke, znižuje aj závislosť na antibiotikách. Toto by mohol byť krok správnym smerom,“ hovorí imunológ Justin Sonnenburg, ktorý je spolu s manželkou Erikou autorom štúdie o črevných mikróboch. Samozrejme, v čase chrípkovej epidémie alebo po návšteve detského centra či po použití toalety si deti ruky umývať majú.

Často vetrajte a dbajte na čisté ruky, deti budú zdravé

Problémom dnešného sveta podľa Sonnenburga je to, že v strave prijímame málo vlákniny, výsledkom čoho môže byť nezvratné poškodenie celej jednej generácie životne dôležitých črevných baktérií. Týmto priateľským baktériám sa v čreve darí vďaka vláknine nachádzajúcej sa v ovocí, zelenine a otrubách. Pri súčasnom spôsobe light stravovania ich však podľa neho postupne zabíjame.

Pozná vaše dieťa zásady správnej osobnej hygieny?

Sme schopní získať ich aj z externých zdrojov. K najvýznamnejším patrí pôrod a detstvo. U ľudí žijúcich v moderných priemyselných spoločnostiach je rozmanitosť črevných baktérií omnoho nižšia v porovnaní s vidieckym obyvateľstvom. Zodpovednosť za vyčerpanie črevných mikróbov môže podľa Eriky Sonnenburg niesť užívanie antibiotík, cisárske rezy a menej časté dojčenie. Budovanie imunity bez prehnanej hygieny už od raného detstva, s čím súvisí užívanie menšieho množstva antibiotík či rôznych liekov proti alergiám, je jednou z bezbolestných a účinných možností, ako črevné mikróby udržať.

Prečítajte si tiež:

Veľký Ťahák o ústnej hygiene

Zima a sucho: Čo potrebuje pokožka drobčeka?


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia