Pozor na tieto hračky!

Pozor na tieto hračky!
Ilustračné foto
Zdroj: soi.sk
2015-12-06 14:27:15 |

Na predvianočnom trhu sa okrem kvalitných hračiek nachádzajú aj tie menej kvalitné či dokonca pre deti nebezpečné. Medzi ne patrí aj táto bábika Sofia či kocky ZOO.

Slovenská obchodná inšpekcia upozorňuje na ďalšie hračky, ktoré sa dostali do obchodov, no pre deti nie sú vôbec vhodné. Ak niektorú máte doma, buď ich vyhoďte alebo vráťte späť predajcovi, ktorý je povinný vrátiť vám plnú sumu, za ktorú ste ju kúpili. Ktoré sú to?

 

Plyšový zajačik s prísavkou

Plyšový zajačik s pôvodom v Číne je mäkká textilná hračka s výplňovým materiálom. Oči a nos má z plastového materiálu, pod krkom má mašličku a na hlave má pomocou textilnej šnúrky pripevnenú prísavku. Po stlačení bruška vydáva zajačik melódiu. K uchu zajačika je pripevnená papierová etiketa, na ktorej je uvedené: PLYSOVE, ITEM NO: 39455 a označenie CE.

Pri skúške v ťahu sa uvoľnili oči, nos aj prísavka a úplne zapadli do valca na malé časti. Textilné hračky s mäkkou výplňou sú určené pre deti do 36 mesiacov, preto berúc do úvahy bežné a predvídateľné správanie malých detí vkladať často veci do úst, predstavuje zajačik, z ktorého sa ľahko uvoľňujú malé časti, riziko zadusenia.

 

 


Hračky patria k najproblematickejším vianočným darčekom


Plastové kocky a zvieratká – Kocky ZOO

Kocky sú podľa nalepeného štítku vyrobené tiež v Číne. Súprava sa skladá zo 43 kusov rôznych plastových dielov (kociek, zvieratiek a podobne). Zabalené sú do plastového vrecka so zipsovým uzáverom. Na obale je uvedený názov Blocks, 5063. Na nalepenom papierovom štítku je údaj KLOCKI ZOO – 43 EL, INDEX 302620 a označenie CE.

Aj pri hraní sa s týmito kockami hrozí deťom zadusenie. Súprava totiž obsahuje dva diely, ktoré pri testovaní úplne zapadli do valca na malé časti.

Keďže hračka má charakter jednoduchej stavebnice, ktorá je všeobecne určená pre deti do 3 rokov, nemala by sa im radšej dostať do rúk.

Bábika Sofia 

Plastová bábika s vlasmi, ktorá má oblečené šaty a obuté topánky, pochádza z Číny. Zabalená je v kartónovej škatuli s priehľadnou prednou stranou. Na obale je uvedený názov Sofia, údaj NO.BBL7734 a označenie CE. Na zadnej strane obalu je nalepený štítok s údajom HLX044669. Súčasťou balenia je aj malý plastový psík a kefa na vlasy. 
 

V plastovom materiáli, z ktorého je zhotovená hlava bábiky, ako aj v plastovom materiáli, z ktorého je zhotovený psík, bolo zistené nadlimitné množstvo ftalátov, konkrétne bis(2-etylhexyl) ftalátu (DEHP). Pri jej používaní tak hrozí deťom chemické riziko.


 

Poníky - Rony Lovely Beautiful 

Ďalšia na prvý pohľad lákavá hračka pochádzajúca z Číny. Tvoria ju dva plastové poníky s dlhou hrivou. Menší poník má na krku ozdobu a na tele krídla. Väčší poník má v strede hlavy roh. Poníky sú zabalené v kartónovej škatuli s priehľadnou prednou stranou. Na obale je údaj NO.SL635-1□-2□-3□-4□-5□, označenie CE a na zadnej a bočnej strane je uvedený názov Rony Lovely Beautiful. Na papierovom štítku nalepenom na zadnej strane obalu je údaj HLX054734

Aj v plastovom materiáli, z ktorého sú poníky vyrobené, zistili inšpektori SOI nadlimitné množstvo ftalátov, konkrétne bis(2-etylhexyl) ftalátu (DEHP), rovnako ako u bábiky Sofie. Chemickému riziku, ktoré môže dieťaťu poškodiť zdravie, sa vyhnete tak, že im ju už nedáte na hranie. 

Prečítajte si tiež:

Detská súprava posiata kamienkami je nebezpečná

Ďalšia várka hračiek, ktoré nepatria do rúk deťom

S touto bábikou by sa dievčatá hrať nemali

 

 

Fotogaléria


Foto: soi.sk
Zdroj: soi.sk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia