Šéf Facebooku chce pre dcéru lepší svet

Šéf Facebooku chce pre
Ilustračné foto
Zdroj: sita.sk
2015-12-02 17:00:34 |

Myslíte si, že narodiť sa takému boháčovi, akým je zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg, znamená automaticky bezstarostný život? To sa ešte uvidí.

Narodenie prvého dieťaťa, dcérky Maximy, zasiahlo Marka a jeho manželku Priscillu Chanovú priamo do srdca. Namiesto toho, aby sa chválili luxusnými kúskami, ktoré bude ich bábätko na sebe nosiť alebo cumlíkom vykladaným diamantami, urobili niečo úplne iné. Zároveň s oznámením o jej narodení v otvorenom liste zverejnenom na Facebooku deklarovali rozhodnutie postupne venovať 99 percent svojich akcií v tejto sociálnej sieti na dobročinné účely so zámerom "spraviť zo sveta lepšie miesto". Akcie majú v súčasnosti hodnotu 45 miliárd dolárov. 

Novopečení rodičia cítili potrebu vysvetliť toto svoje rozhodnutie aj Maxime, ktorá sa raz stane ich dedičkou. Zdá sa, že namiesto života v luxuse, ktorý jej môžu bez mihnutia oka dopriať, chcú, aby pochopila naozaj dôležité hodnoty. „Tvoj život je plný nádeje a my veríme, že budeš šťastná a zdravá, aby si si ho mohla naplno užívať,“ prihovárajú sa v liste, ktorý jej adresovali a zdôvodňujú, že práve jej narodenie ich prinútilo zamyslieť sa nad tým, v akom svete bude žiť. „Rovnako ako všetci rodičia, aj my chceme, aby si vyrastala v lepšom svete ako my dnes,“ zdôrazňujú.


Pracháči sa predvádzajú na internete cez deti


Mark a Priscilla sú presvedčení, že aj vďaka podielu ich nadácie s názvom Chan Zuckerberg Initiative budú žiť deti ešte lepšie a kvalitnejšie ako súčasná generácia. Ako v liste pre dcérku zdôrazňujú, všetky životy majú rovnakú hodnotu a spoločnosť má povinnosť už teraz investovať do lepšieho života nasledujúcej generácie. Ako poukazujú, vďaka investíciám do výskumu bude možné jednoducho liečiť dnes ešte nevyliečiteľné choroby a srdcové ochorenia, mŕtvice, rakoviny, neurodegeneratívne a infekčné ochorenia, na ktoré dnes zomiera najviac ľudí, už nebudú strašiakom. „Sme si vedomí toho, že ak chceme, aby tvoja generácia a generácia tvojich detí  týmito ochoreniami netrpela, sme spoločne zodpovední za investovanie do budúcnosti. Tvoja mama a ja chceme mať na tom svoj podiel,“ vysvetľuje v liste Maxime ocko Mark.

Investovanie do zdravia je iba jednou z oblastí, na ktorej sa chcú Mark s Priscillou podieľať. Ďalšími sú internetizácia, vzdelávanie či budovanie komunít. Zakladateľovi Facebooku veľmi záleží na tom, aby sa pozornosť venovala záujmom a potrebám každého dieťaťa individuálne. „Tvoja matka a ja sme obaja učili a videli sme, čo je v tejto práci potrebné,“ píše v liste. Tým najdôležitejším je podľa neho jednoznačne individuálny prístup k deťom.  

Najviac príležitostí vidia Mark a Priscilla v rozvoji internetu a rozšírení prístupu k nemu. „Ľudia si často myslia, že internet slúži len na zábavu a komunikáciu. Ale pre väčšinu ľudí na svete môže byť záchranným lanom,“ zdôrazňuje sa v liste. Internet je podľa Zuckenberga veľmi dôležitý, lebo z 10 ľudí, ktorí získajú k nemu prístup, sa jeden dostane z chudoby a jeden získa pracovné miesto. Napriek tomu stále vyše polovica svetovej populácie - viac ako 4 miliardy ľudí - nemajú k internetu prístup.

Ideálnym modelom je mix domácej a kolektívnej výchovy

„Spoločne môžeme uspieť a vytvoriť lepší svet,“ je Zuckenberg plný nádeje. Jeho budovanie začína budovaním silných a zdravých komunít. Pripomína, že deti majú najlepšie príležitosti, keď sa môžu učiť a najlepšie sa učia, keď sú zdravé. „Zdravie začína v milujúcej rodine, so správnou výživou a bezpečným, stabilným prostredím. Deti, ktoré od malička čelia traumatickým zážitkom, sú menej zdravé na tele aj na mysli,“ píše v liste.  

Zuckenberg je presvedčený, že spolu s Priscillou vďaka svojim skúsenostiam, víziám a financiám dokážu prispieť svojim dielom k riešeniu mnohých svetových problémov. „Aj naďalej zostanem generálnym riaditeľom Facebooku, ale tieto otázky sú príliš dôležité na to, aby sme mohli vyčkávať,“ vysvetľuje rozhodnutie venovať sa filantropii.   

„Maxi, ľúbime ťa a cítime veľkú zodpovednosť za tento svet, ktorý chceme pre teba a ďalšie deti zanechať čo najlepším. Prajeme ti život naplnený rovnakou láskou, nádejou a radosťou, akú si nám priniesla ty. Už sa nevieme dočkať toho, čo prinesieš tomuto svetu ty,“ končí vyznanie majiteľa Facebooku a jeho manželky ich prvorodenej dcére. Snáď z nej nevyrastie druhá Paris Hilton či niektorá zo sestier Kardashianových, ktoré sú závislé na paráde a pozornosti, ale rozhodnutie svojich rodičov pochopí a bude raz pokračovať v ich ušľachtilých cieľoch.


Foto: sita.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia