Na súkromné jasle dostanú rodičia od štátu viac

Na súkromné jasle dostanú
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2015-11-12 13:30:08 |

Príspevok na starostlivosť o dieťa sa od januára zvýši na 280 eur. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, ktorý schválil parlament.

Na zvýšený príspevok budú mať nárok tí rodičia, ktorých dieťa do troch rokov bude navštevovať súkromné zariadenie alebo sa oň bude starať fyzická osoba na základe živnosti, napríklad profesionálna opatrovateľka.

Podľa ministerstva práce vyplýva navrhovaná suma z reálnych nákladov rodičov vychádzajúcich z doterajšieho poskytovania príspevku. Podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR vlani vo februári bola priemerná výška úhrady rodičov za starostlivosť o dieťa v sume 269,88 eura a vo februári tohto roka 272,66 eura.  „Návrh na sumu 280 eur vychádza aj zo skutočnosti, že od roku 2011, kedy bola naposledy upravená suma príspevku na starostlivosť o dieťa na sumu 230 eur, sa podľa údajov Štatistického úradu SR ceny sociálnych služieb do decembra 2014 zvýšili o približne 21 %, čomu zodpovedá aj navrhované zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa," zdôvodnil rezort práce.

Podľa návrhu novely súčasne v prípade, ak sa bude o dieťa do troch rokov starať iná fyzická osoba nie na základe živnostenského oprávnenia, teda napríklad starý rodič, príbuzný alebo iná blízka osoba, suma príspevku zostane vo výške 41,10 eura. „Uvedená suma aj naďalej neplní úlohu odmeny za poskytovanú starostlivosť, ale predstavuje odhad nákladov, ktoré sú spojené so zabezpečením starostlivosti, napríklad spotrebu vody, elektriny, hygienických potrieb, cestovného rodiča alebo fyzickej osoby," vysvetlilo ministerstvo.

Novelou sa odbremenia rodičia od preukazovania výdavkov na starostlivosť o dieťa úradom práce. Už teda nebudú musieť tak ako doteraz každý mesiac preukazovať výdavky na škôlku. Rozhodujúca bude zmluva alebo dohoda, v ktorej je poplatok za starostlivosť uvedený.

Rodičia sa v súčasnosti môžu rozhodnúť, či požiadajú o príspevok na starostlivosť o dieťa alebo budú poberať klasický rodičovský príspevok v sume 203,20 eura. Tým, ktorých deti do troch rokov budú navštevovať súkromné zariadenia, sa oplatí príspevok na starostlivosť, pre ostatných je výhodnejší rodičovský príspevok. Tí rodičia, ktorí umiestnia dieťa v obecnom predškolskom zariadení, budú mať nárok iba na 80-eurový príspevok. Ten sa na rozdiel od príspevku na starostlivosť o deti v súkromných zariadeniach oproti súčasnosti zníži, a to konkrétne o 150 eur.

Na prvý pohľad to vyzerá ako nespravodlivosť, no obecné predškolské zariadenie je vlastne klasická škôlka zaradená do celoštátnej siete základného školstva, do ktorej príspevky nie sú  také vysoké ako v súkromných zariadeniach. Podľa rezortu rodičia na starostlivosť o dieťa v takejto škôlke nikdy sumu 80 eur nikdy nepresahujú. Obce dostávajú na ich prevádzku peniaze z podielových daní a preto sú podľa zákona výšky príspevkov od rodičov v nich zákonom regulované. Detí do troch rokov navštevujúcich klasické obecné škôlky je minimum, lebo často je problém pre nedostatok miesta dostať do nich aj staršie deti.

Ministerstvo práce počíta s tým, že v budúcom roku by malo na Slovensku byť mesačne priemerne 3000 detí, na ktoré budú úrady práce vyplácať príspevok na starostlivosť o dieťa.

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia