Experti radia: Učte cielene deti hospodáriť od mala

Experti radia: Učte cielene
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-04 00:30:00 |

Kým niekto dokáže vyžiť aj z mála, iný sa večne topí v dlhoch a opakovane má finančné problémy. Súvisí to s tým, ako kto dokáže hospodáriť. Učíme sa to od detstva.

Ak vám záleží na tom, aby sa raz ratolesť dokázala o seba finančne postarať, mali by ste venovať energiu jej finančnému vzdelávaniu. Deti zhruba od štvrtej triedy základnej školy by si mali viesť prehľad peňazí, ktoré dostanú vo forme vreckového či ako jednorazovú sumu. Súčasne by mali evidovať , koľko minú a za čo. Zaznamenávať by mali aj malé čiastky a zbytočne nezaokrúhľovať. Na konci mesiaca im rodičia môžu ukázať, koľko peňazí momentálne majú a čo si za ne môžu kúpiť. Vďaka tomu si postupne začnú uvedomovať hodnotu vecí.


Cory začal podnikať v piatich, jeho príbeh stojí za to!


Ak dieťa nárazovo potrebuje pre svoje potreby vyššiu sumu peňazí, rodičia by mu mali vysvetliť, že si ich môže požičať, ale bude musieť za ich požičanie vrátiť o pár eur viac. To je najlepšia príležitosť dieťaťu ukázať, ako to vo finančnom svete funguje. Vznikne priestor k názornej ukážke, čo je pôžička, splátka, úrok a ako to je, keď si človek pôžičku skutočne vezme. Ak dieťa získaný obnos okamžite utratí, nemalo by získať žiadne dodatočné financie a budúca odmena by nemala mať vyššiu hodnotu, než tá predchádzajúca.


Ako byť veľkorysý a nerozmaznať pri tom dieťa


Nemožno tiež opomenúť fakt, že deti vždy nemusia hodnote peňazí rozumieť, preto je vhodné prepočítavanie na jednotky, ktoré poznajú lepšie. Takýto spôsob vzdelávania je prvým krokom, ako byť schopný zvládať domáci rozpočet. To podľa expertov pomôže zabrániť tomu, aby sa deti v budúcnosti nepremyslenými krokmi a investíciami dostávali do zbytočných dlhov.

Prečítajte si tiež:

Pracháči sa predvádzajú na internete cez deti

Aké vreckové dávate svojim školákom?

 

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia