Hľadáte nezvyčajné meno pre bábätko?

Hľadáte nezvyčajné meno pre
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-06-08 13:01:25 |

Klasické slovenské mená či už takmer zdomácnené zahraničné nie sú nič pre vás? Možno sa vám zapáči niektoré z mien, ktoré kedysi „vonku fičali“, no dnes sú na pokraji zániku.

Aj keď slovenskí rodičia sú skôr konzervatívni a už viac rokov po sebe patria k najpoužívanejším dievčenským menám Sofia, Ema, Nina a z chlapčenských sú to Adam, Jakub a Tomáš, niektorí chcú byť čo najoriginálnejší. Preto aj u nás nájdeme Yoru, Panchewu či Sukainu, ktoré z kalendára určite nevyčítali.  Pre tých, ktorí hľadajú neopočúvané, no predsa len „znesiteľnejšie“ mená, máme zopár tipov. Sú to zahraničné mená, ktoré boli niekedy veľmi populárne, no dnes ich nenájdeme ani v prvej tisícke. Práve odvážni rodičia túžiaci po originalite im môžu vrátiť dávnu slávu. Ktoré sú to?

Dievčenské

Alfa (Alpha)

Prvé písmenko gréckej abecedy patrilo koncom 19. storočia v anglicky hovoriacich krajinách k mimoriadne obľúbenému dievčenskému menu. Jeho popularita začala klesať v polovici 20. storočia a dnes malú Alfu nenájdete takmer nikde.

Barbra

Slovenská podoba mena Barbora je u nás stále obľúbená, no nezvyčajnú skrátenú verziu Barbra  dá dieťatku len málokto. Pritom znie veľmi pekne. V anglicky hovoriacich krajinách prežívalo meno vrchol slávy v 60-tych rokoch minulého storočia, no postupom času sa pre Barbru rozhodoval o čoraz menej rodičov. Aj keď tri desaťročia si držala pozíciu v Top 10 najobľúbenejších mien v USA, v posledných rokoch sa chystá zmiznúť. Jednou zo známych nositeliek tohto mena je speváčka Barbra Streisand.

Klaudine (Claudine)

Znie vám meno Klaudia nudne? Tak skúste Klaudine. Meno pochádzajúce zo starovekého Ríma  prechádza fázami obľúbenosti, ktoré striedajú obdobia nezáujmu oň. V posledných rokoch jeho popularita výrazne klesla a tak len ticho čaká, kedy ho zase zoberú rodičia na milosť. Môžete k nim patriť aj vy a pomenovať svoju dcérku Claudine alebo Klaudine. Možno sa raz stane rovnako populárnou ako v 60-tych a 70-tych rokoch francúzska speváčka Claudine Longet, ktorá patrila do okruhu priateľov Kennedyovcov.

Nanette

Poznáte na Slovensku nejakú Nanette? Možno práve tá vaša môže byť prvou a teda originálnou! Svoju slávu prežívalo toto meno v polovici minulého storočia, n odvtedy sa stáva čoraz viac zabudnutým a tiež patrí k čakateľom dúfajúcim v znovuzrodenie.

Sondra

Sandra nie je až také neobvyklé meno ako jeho exotická sestra Sondra. Od roku 1920 do 80-tych rokov minulého storočia sa držalo v Top 1000, vrchol obľúbenosti dosiahlo  v roku 1939. Na popularite menu ubral ničivý hurikán Sandy, ktorý pomenovali skrátenou formou mena Sandra aj Sondra. Tí, ktorí jeho vyčínanie v roku 2012 zažili, sa tomuto menu vyhýbajú a tak sa postupne zaraďuje k tým, ktoré sú odsúdené na zánik. K známym nositeľkám patrí napríklad nemecká speváčka Sandra, ktorá bola populárna v 80-tych rokoch minulého storočia, kedy jej hit 99 Luftballons poznal snáď každý.

Zelma

Zelma, Selma, Thelma a Velma, aj tieto mená majú za sebou dlhú históriu a boli obdobia, keď patrili k obľúbeným. Kým Thelma či Selma sú stále celkom populárne, ich sestra Zelma upadá do zabudnutia.

 

Chlapčenské

Elmo

Pred vyše sto rokmi bola táto skrátená forma talianskeho chlapčenského mena Guglielmo populárna, no od 50-tych rokov minulého storočia začalo stagnovať. Spojenie Elmo Mrkvička naozaj neznie bohvieako, no možno práve vaše priezvisko by mohlo dodať tomuto zaujímavému menu ten správny šmrnc.  

Inigo

Stredoveká španielska verzia mena Ignác mala pred rokmi svoje čaro pre mnohých rodičov. Dnes by ste ho hľadali už len ťažko, no možno práve túžba po originálnom a neopočúvanom mene by mohla jeho slávu ako-tak znovu oživiť.

Waldo

Toto sympatické meno, ktoré nosil aj český spevák Waldemar Matuška, už má najlepšie roky tiež za sebou. Aspoň nateraz. Napríklad vlani sa v USA narodilo iba päť Waldov, čo je naozaj mizivé číslo. Čo tak pomenovať svojho synčeka práve takto?

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia