Ako posilniť imunitný systém dieťatka? Bod 5 vás prekvapí

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2022-11-21 13:51:00 |

Zimné obdobie je často spájané s chrípkou a prechladnutím. Pre zdravie detí je nutné myslieť na dostatočnú prevenciu. Pozrite sa, čo ešte môžete urobiť pre zdravie dieťatka.

Existuje niekoľko bodov, ktoré môže pomôcť ochrániť zdravie vašich detičiek pred prechladnutím a chrípkou, uvádza Parents.com

Charles Shubin, MD, ktorý pôsobí ako docent pediatrie na University of Maryland, poznamenal: Všetci vstupujeme do tohto sveta s neskúseným imunitným systémom." To znamená, že imunitný systém u detí je akoby od malička skúšaný a je možné ho zlepšovať tým, že sa stretávame s niečím s čím musí imunitný systém zápasiť. Môžu to byť vírusy, ako aj baktérie či iné vyskytujúce sa organizmy.

Preto, ak sa u dieťatka často vyskytne chrípka, nie je to nejaký probém. Pedtatri uvádzajú, že taký bežný stav u detí je, keď ju majú tak približne šesť až osem krát počas roka. Pričom sem patrí aj prechladnutie v takomto pomere či infekcie týkajúce sa uší. Kto by však dobrovoľne chcel byť chorým, keď si môže užívať zdravie a všetky možné aktivity, ktoré mu tento stav dovoľuje?

Existujú záležitosti, vďaka ktorým je možné imunitný systém u dieťatka posilniť. Okrem prijímania veľkého množstva zeleniny, dodržiavania hygienických pravidiel či kvalitného spánku, sú tu aj iné odporúčania.

Dostatočná konzumácia zeleniny a ovocia

Môže to byť mrkva alebo zelené fazuľky. Prípadne oboje. Z ovocia je vhodné napríklad konzumovať pomaranče aj jahody.  Na základe niektorých vykonaných výskumov je zrejmé, že jedlá obsahujúce potraviny s dostatočným množstvom fytonutrientov môžu jedincov taktiež aj v dospelosti ochraňovať pred tým, že sa u nich vyskytnú choroby chronického charakteru. Môže ísť o rakovinu či iné ochorenia týkajúce sa srdca. Odporúča sa malým ratolestiam podávať cca päť porcií ovocia a zeleniny v priebehu dňa.

Deťom doprajte dostatočný kvalitný spánok

Deti v jasliach musia mnohokrát sa vysporiadavať s tým, že nemajú toľko spánku, koľko by pravdepodobne potrebovali. Je to spôsobené tým, aké činnosti počas pobytu v kasliach vykonávajú. Je potrebné sa informovať o tom, koľko času majú detičky počas dňa vyhradeného na spánok. Je zrejmé, že pre detičky nachádzajúce sa v dojčenskom veku je nutné zabezpečiť, aby mali aj 16 hodín spánku. V prípade detičiek - batoliat je odporúčaný čas na spánok v rozmedzí od 11 do 14 hodín. Ak vaše dieťatko dosiahlo už predškolský vek, majte na pamäti, že je vhodné, ak spí 10 až 13 hodín. 

Dojčenie 

Ďalším vhodným spôsobom je práve dojdčenie. Z dôvodu, že sa v materskom mlieku nachádzajú prospené látky, ktoré môžu dopomôcť k odolnejšiemu imunitnému systému u dieťatka. Taktiež je na základe niektorých uskutočnených štúdií zrejmé, že takéto materské mlieko môže podporiť mozgovú činnosť u dieťatka. A rovnako môže prispieť k tomu, že eliminuje riziko vzniku cukrovky, či dopomôže  ho ochrániť pred niektorými druhmi rakoviny. 

Americká akadémia pediatrov (AAP) sa zhodla na tom, že je vhodné, ak je dieťatko dojčené počas priebehu prvých šiestich mesiacoch. V prípade, že to nie je možné, tak sa odporúča dojčiť  počas minimálne dvoch až troch mesiacov.

Cvičenie

Len tak sa pustiť do cvičenia a zároveň vytrvať nemusí byť vôbec jednoduché. Preto je vhodné, ak si napríklad zacvičíte spoločne, ako rodina. Je na vás akú aktivitu si spoločne vyberiete. Môže ísť aj o bicyklovanie, korčuľovanie a iné aktivity.

Ochrana pred mikróbmi

Je vhodné nezabúdať na to, aby si dieťatko umývalo ruky, keď príde z vonku aj pred každým jedlom. V prípade, že to vonku nie je možné, skúste napríklad vlhčené obrúsky. Doma môžete vyskúšať napríklad automatické dávkovače mydla. Barbara Rich, DDS, ktorá pôsobí v zahraničí ako hovorkyňa Akadémie všeobecného zubného lekárstva, v tejto súvislosti tvrdí: „ak vaše dieťa ochorie, okamžite vyhoďte jeho zubnú kefku.“  V prípade opätovného použitia by sa mohlo stať to, že sa dieťa znovu nakazí. Taktiež je nutné dodržiavať aj  zavedené opatrenia v boji proti COVIDU-19.
 

Pozor na pasívne fajčenie

Hoci, vo všeobecnosti je zrejmé, že fajčenie cigariet škodí zdraviu, inak to nie je ani s pasívnym fajčením. Pre zdravie detičiek je viac škodlivé ako pre dospelých ľudí. Tento spôsob fajčenia môže zapríčiniť rôzne zdravotné ťažkosti, akými sú ušné infekcie, astma a mnohé dalšie. V prípade, že sa fajčenia neviete vzdať je vhodné, ak sa na to podujmete len mimo priestorov, v ktorých sa dieťatko nachádza, uvádza Dr. Kingsley, ktorý pôsobí v zahraničí.

Netlačte na rozhodnutia pediatra

Nie je vhodné hovoriť doktorom, aby vášmu dieťatku predpísal antibiotiká v každom jednom prípade, kedy dieťa pochytí nádcha či chrípka. Aj antibiotiká môžu v niektorých prípadoch spôsobiť viac škody ako úžitku. Telíčko by si nemalo zvyknúť, že samo nemusí zabojovať proti vírusom či baktériám, pretože takto vždy hneď dostane pomoc. Je preto vhodné prekonzultovať možnosti s lekárom.

Oboznámte sa s možnosťami ohľadom odorúčaných očkovaní

Nepopodceňujte získavanie informácií ohľadom odporúčaných očkovaní. Dbajte na to, aby ste vedeli, čo môže vaše dieťatko podsúpiť. Nikdy neviete, či práve to konkrétne očkovanie neposilní imunitný systém dieťatka proti nebezpečným ochoreniam. Môže íst o detskú obrnu alebo ovčie kiahne a mnohé ďalšie. V prípade, že neviete, ktoré očkovanie je pre vaše dieťatko vhodné, nie je žiadna hanba poradiť sa s lekárom.

 

 

 

 

 

 

 

Fotogaléria

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/zk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia