Synechia vulvy: „Mami, zle sa mi ciká!“

Synechia vulvy: „Mami, zle
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2020-09-21 00:30:00 |

Snažíte sa dcérku odplienkovať a všimli ste si, že netypicky ciká? Močí ako chlapec a v podrepe ciká priamo pred seba? Prítomné môže byť pri tom aj zvýšené úsilie.

Synechia vulvy, zrasty intímnych partií u malých dievčat, nie je neobvyklá choroba, no našťastie ani nebezpečná. Len sa o nej menej hovorí, ako o intímnych problémoch malých chlapcov. Čo nás čaká –  operácia? Čo toto ochorenie spôsobilo? Ide o genetickú záležitosť, prípadne ako sa dá tomuto stavu predísť? Neexistuje nejaká, napríklad hormonálna masť, ktorá by malé pysky „rozlepila“? Trpia tým mnhé dievčatká alebo ide skôr o raritu?

Čo je Synechia vulvae?

Vyskytuje sa u dievčat medzi 1. až 6. rokom, kedy pohlavné orgány nie sú ešte pod vplyvom hormónov - estrogénov. Synechia vzniká zlepením protiľahlých okrajov sliznice pošvového vchodu alebo celých malých pyskov. Zrast býva blanitý. Ak trvá stav zlepenia príliš dlho, môže sa vyvinúť pevný kožovitý zrast. Zrast môže byť len čiastočný alebo celkový. Nachádza sa tu len malý otvor pod klitorisom a celkovo to obmedzuje močenie.

Synechia vulvae nepatrí medzi vývojové choroby. Novonarodené dievčatká pred zrastom chráni prítomnosť hormónov estrogénov, ktoré sú v organizme prítomné vďaka predchádzajúcemu "napojeniu" na mamičku ešte nejakú dobu. Synechie môžu vzniknúť veľmi rýchlo, niekedy stačí jeden - dva týždne zníženej hygieny, napríklad keď je dieťa niekoľko dní bez hygienického dozoru matky (rodičov). Synechia sa u dievčatka spravidla nijako neprejaví a je náhodným nálezom pozornej matky alebo pediatra (vyšetrenie vulvy by malo byť súčasťou preventívnej prehliadky u detského lekára).

Spozná ju aj laik?

Áno, spozná! Dievčatko zvyčajne močí neštandardne (priamo pred seba, ako chlapec) a prerušovane, veľmi často máva problém sa trafiť do nočníka. Močenie môže sprevádzať viditeľná námaha, celý proces vylučovania trvá dlhšie. Niekedy sa objavuje svrbenie a pálenie, ďalej tlak či bolesť v podbrušku. Problémy môže komplikovať infekcia sprevádzajúca nedostatočné vyprázdnenie.

Synechiu možno rozpoznať aj pohľadom. Intímne partie jednoducho vyzerajú inak - ako keby boli zlepené či zrastené. Ak túto ranú fázu nepostrehnete, môžu protiľahlé sliznice zrásť pevne k sebe a zostane len malý otvor na močenie.

Liečba a prevencia

Ak matka zistí blanitý zrast, ťahom oboch rúk ho môže prerušiť. Vhodnejšie je však navštíviť detského gynekológa, ktorý uvoľnenie sám vykoná tenkou sondou a poučí matku, ako to treba ošetrovať. V prípade pevnejšieho zrastu je možné uvoľnenie vykonať v krátkodobej narkóze, no to sa stáva výimočne. 

Ako ošetrovať dievčatko, aby sa to neopakovalo? Používajte masť s obsahom estrogénov, ktorá pomôže samovoľnému rozlepeniu. Samozrejmosťou je častá výmena plienok a požívanie priedušnej bielizne a pravidelná hygiena.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: www.nhs.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia